Saturday, 18 December 2010

dua hari dKuala Lumpur

Hurmm...cuaca tgh mendung jer kat KL nih...buat mata mau tutup jek...tinggal sorang2 kat umah coz dak ber3 nihh dah kuar ke Jusco sopin..aku?? ermm malas la plakk, nnt elok2 aku tanak beli apa2, aku lak yg angkut beg paling byk skali kuar JJ tu...bahayaaa...

Tapi sbnrnya aku nk rest kat umah jekk...dh penat kije then kena la rest ket..smlm pun kuar ngan dak2 umah g jalan TAR, xde sopin pun, juz jalan2 cuci mata jek, ingt nk beli nasi kerabu pebret haku kt situ, acik tu x bukak ler pulakkk...huhuhu...windu nasi kerabu ngan laksam dia daaaa

balik dr key el, siap mandi sume, dh lepak ngadap tv tgk bola, msia vs vietnam...nasib baik seri smlm...congratz to fahmi la...abis daya aku nengok tangkap bola tu....hehe nway gud luck masa final nnt utk msian team....ermmm habis tgk bola, wat perangai nk tengok wayang pulakkkk....arghhhh sempoi sudahh mlm nihh nk tgk movie...sejak jadik cikgu dh lama tak masuk panggung...punya la malas semalam, aku belasah pakai baju tido jer g Wangsa Walk tgk movie...juz tukar seluar jek, takkan plak aku nak pakai suar purple bunga2 buah epal nk g tgk wayang...ajer giler teman...hahah...pakai baju tido ngan jeans, sarung sweather then gerak g wangsa walk, masuk tgk movie kul 11.30...saje ngan dak2 umah santai2 malam2....lgpun dah lama x kuar sama2....tgk cite pun yg tak payah pikir byk2, juz utk gelak2 jer...kuar panggung lak leh tawaf satu wangsa walk, carik kete tarak jumperr....musykil tullll...penat jln2 pagi2 hariii......apa kes la carik kete parking kat mana pun susah smlm.....huhuhu....balik umah ZzzzZZhh

hari nihhh rasa malas nk wat pape...dlm kepala ada plan nk kuar, tp hati kata malas, nk layan tv jek...nnt penat aku gak nk membebel kt diri sendiri..hehe...bangun tido tadi, goreng karipap for bekfes, then baca magazine jek sambil budak2 nihhh layan cite korea....pastu dorng decide g JJ, aku juz layan CSI ni ajekk...

esok?? ermm kije kottt..kot??? owhh cikgu rasa malas lak...duk umah wat kije skolah laaa.....tetiba rasa rindu nk jumpe anak murid daaaa...heheh

Monday, 15 November 2010

kasut ohh kasut

Dua minggu penuh percutian dalam hidup aku….dari laut china selatan di cherating Pahang, aku daki bukit Cameron highland pulak….dari kesejukan udara angin timur, mencari kedinginan udara yang penuh dengan oksigen nak isi paru-paru aku yg penuhh gas monoksida ni ha….hhehhe masih cuba mengisi rompong2 dicelah hati aku nihh…..berjaya la sket….hehe

Bila sebut pasal Cameron, aku teringat kasut kesayangan yang terpaksa berakhir disana…huhu mmg jodoh aku tak panjang ngan sepatu merah biru comel aku….dlm susah payah aku nk bersama dia..akhirnya terlerai di bukit tinggi sanun….huwaaaaa bad mood aku sekejap semalam…menitik air mata aku nak naik bas jalan2 ngan sume org smlm…redha la dengan apa yang Allah pinjamkan sementara kat haku tu……kuar airmata camno pun, x dapat jugak kembalikannya semula….huwaaaa
Bila pikir2 balik, banyak menda yg nk kena muhasabah balik….huhu dah macam housemate aku muhasabah diri lak…lps ilang kunci umah ngan laptop rosak, muhasabah sungguh cik wani kite tu…lps tu turn aku pulak pikir, mungkin kifarah atas apa sahaja perbuatan aku kot….ermm dalam sebulan nihh aku hilang dua barang kesayangan aku, dannn….entah laaa labuu

“Sesungguhnya, apabila Allah s.w.t. itu mengasihi seseorang hamba, Dia akan mengujinya. Dan apabila Ia mengujinya, sama ada dengan menurunkan penyakit dan sebagainya, Allah akan memberikan kesabaran. Dalam menghadapi cubaan seperti ini, kesabaran adalah paling utama. Sesungguhnya orang yang bersabar akan diberikan pahala mereka tanpa hisab (az-Zumar: 10).”
Sayyidatina Aishah pernah berkata, bahawa baginda Rasulullah pernah bersabda yang bermaksud: Tidak menimpa ke atas seorang mukmin satu kecelakaan, biarpun duri,ataupun lebih daripada itu, melainkan Allah akan menggugurkan dengannya satu dosa. (Maksud hadis riwayat Al-Bukhari dan Muslirn)

Dalam sebuah hadis lain Rasulullah s.a.w. juga pernah bersabda yang bermaksud:Rintihan orang sakit tercatat sebagai tasbih, kegelisahan dan jeritannya sebagai tahlil, nafasnya seumpama sedekah, tidurnya sebagai ibadah dan kegelisahannya,daripada satu,bahagian ke satu bahagian lain adalah bagaikan jihad kerana Allah s.w.t. dan ditulis baginya sebaik-baik amalan yang pernah dilakukan semasa sihat.

Tidak dinafikan bahawa setiap sesuatu itu berlaku, mempunyai sebab musabab,dan boleh dikaitkan dengan tingkah laku manusia, namun pada hakikatnya di sebalik fakta-fakta yang dapat diterima akal rasionalnya, qada’ dan qadar Ilahi itu mengandungi rahsia-rahsia Ilahiyah yang tidak difahami oleh manusia.

Dan ini lah yang cikgu belajar setakat hari ini….ermm cam lain macam cikgu idah ni skang, ulpss sejak berbaik ngan ustaz hamid nihh, den byk belajar ngan dio….hehehGPK HEM aku yang sempoii ni, byk ilmu dia, sikit sebanyak dalam gurau senda dia tu, ada teguran yg aku terima dengan hati yang sangat terbuka….heheh ….aiyooo tadik nk cite pasal kasut hilang jekk…ini yang aku tuliss..ermm lain macam tull nihh…ok adiosssss

ntah apa apa ntahh

Hurmm..salam buat semua…lamanya jemariku tak menari di ruang merah kesayangan aku nihh…bz mungkin…ermm apa lak yang mungkin, mmg pun sebuk bangat akhir2 nihh…..lgpun mood nk berpuitis xde lagi…hope semua sihat…

Skang aku masih di negeri 9, siapkan sisa2 kerja yg tertinggal b4 cuti sekolah nihh….aku nk tinggalkan negeri ni buat seketika, entah kenapa setiap kali melalui jalan ke sini, hati aku sayu jer…ada sesuatu yg susah utk aku suarakan, cuma mungkin hatiku yg berbicara ttg semua cerita disitu…keluar pagar sekolah melintas kedai makan tu pun boley buat aku termenung panjang….sengal betul rasa tu ek…sejak bila lahh ko jadik lemah nihh….haiyooo please la… jadik faridahanim yg dulu……..buang semua dlm sungai muar tu…hanyutkan aje….

Okehh buang sumer citer sedey sepanjang disini, coz lagi banyak perkara gembira dalam perjuangan di sini….seorang teman berpesan “Raihlah segala yang bermanfaat bagimu, mohonlah pertolongan dengan Allah dan janganlah bersikap lemah” dan seorang lagi berkata “Allah tidak memberi apa yang kita minta, tapi memberi apa yang kite perlukan”……so sebagai orang yg ada ilmu..cewahh byk la sgt ilmunya kan….kite cuba berubah menjadi yang lebih baik……walaupun tak mampu menjadi yang terbaik…..thanks to Anida, walaupun ko nakal ngan aku, tp kadang2 bila tengok muka ko dan bercakap ngan ko, hati aku jadikk tenang, toche2 utk sebulan yang sukar bagi aku nihhh….heheh aku sayang ko la gigi besar…haha jangan marahh ekk…..yang lain2 yang memeriahkan hidup aku disini..thank to u all, cuti skolah baek2 ekk…..next year wat propa baru lakk…buang sume cerita x best taon nihh dan kembali sbg cikgu yg cun taon depan ekk…..

Ok selamat bercuti utk sume cikgu2 termasuk lahh percutian aku as a teacher for the first time….betapa nikmatnya menjadi guru rupanya….baru aku tau bila aku sendiri yang merasai pengalaman nihhh…..Alhamdulillah, tak salah pilihan aku walaupun agak berat masa nak hantar resignation letter pada en azuddin dulu….dan selepas 8 bulan dlm dunia pendidikan, apa yg aku boleh kata AKU SAYANG ANAK – ANAK NAKAL AKU DISINI…..aku belajar mengenal manusia disini dan disini juga la, aku menjadi faridahanim yg tiada rasa syak wasangka dihati dan percaya kepada orang lain tanpa sebarang kompromi….ulpss tu bukan sifat asal aku, coz aku susah percaya orang lain, kecuali aku dh kenal lama ngan dia….dan rupanya hidup without suspicious memakan diri aku sendirikkk…soo, lps nihh mungkin aku beware ngan banyak perkara disekeliling aku….aku cuba dengar cakap anida, “TRY TO PREVENT, BUKAN AVOID”……..tengkiu gigi besarrr….muahhhhh nnt lps cuti insyaAllah jumpe lagi….aku doa kowang berdua masih ada disini…..aminn..hehe

Wednesday, 14 July 2010

macam2 ada

salam + petang.....hari nak hujan lak kat bahau nih...tp badan aku rasa panas lak lepas hirup sup ayam kat kantin tadik..badan still rasa tak selesa lagik lps demam baru nihh....ermmm....

lagi sebulan dahh nak puasa...rasa cam kejap jer dahh nak sambut bulan mulia nihh...tapi beza tahun nih aku berpuasa kat negeri sembilan lak, tanah kelahiran abah aku....dah hampir 10 tahun aku selalu pose kat kl, tp taon nihh different sket..puasa ngan cikgu2 lak, dan berpuasa sebagai seorang guru..hurmmm...hehe

bulan nih tak bz sangat, cuma penat ngan kerenah anak didik aku yg dah besar2 nihhh...kerenah teman yang bermacam gaya yang kadang2 wat aku tersenyum jer....penat tp leh senyum ek cikgu?? hahha...ye la, mereka la orang2 yang wat menghibur aku kat sini....kerenah cikgu ni mcm2..ye lah yg bujang ramai, gilo eh boleh tahan, cam kepalo hotak den gak...hahhah alhamdulillah, aku dpt kawan2 yg sporting dan blh bawak bercerita kat sini....

malam nih kitowang nk g fun fair la kot...lama sgt tgk lampu tu terang benderang, mlm ni nak kena jejak jugak.....belasah jer la, siang ngajar, mlm cikgu2 jadik kanak2 ribena lak...

uishh hati kenapa rasa lain nihh....tak tau ek nak pilih hijau rumput atau biru laut ek...ermm aku paling tak suka bila ada kat persimpangan, bila harus memilih...nk suh pilih antara 2 kasut pun susah, inikan pulak nk pilih hijau ngan biru nihhh...arghhh Ya ALLAH, bantu lah aku agar dapat kepuasan dengan apa yg aku pilih, tidak menyusahkan org lain dengan apa yg aku inginkan dan yg penting diri aku sendiri tidak terbeban dengan apa yang aku nak...susah tulll rasanya berada dalam situasi nihh...

whoaa bila cikgu cerita macam2 menda dgn cara yg tak tersusun camni, maknanya cikgu tgh jiwa kacauu, pening dan serabutt,,,haiyaaa..apa pasal la cikgu nihhhh....ok la nnt cnue lagik...ada kaunseling la plak...hehhe

Monday, 14 June 2010

cuti sekolah pertama...

selamat pagi semua..sedar tak sedar dah seminggu cuti sekolah..whoa lagi berapa hari nak abess...ermm tapi rasanya masih lum puas lagi nak bercuti...hehe cik ida ni memang, hari2 adalah hari cuti dia..sengalll tull

hari pertama cuti aku angkut barang pindah ke bahau...penat tul rasanya pindah nihh nak kena kemas dua2 rumah, tapi duk pikir aku ni lama lagi kat bahau, so aku angkut la jugak sume barang aku....tak larat aku nak duk umah bujang lama2....sempat la kemas umah kat bahau tu sket, ada la sisa2 yg aku akan cnue balik cuti nih...ermm tima kasih utk surprise kat bahau ai tu...unexpected plus tergezut haku...ahhaa inikah yang dinamakan cinta...inikah cinta hadirnya berjuta rasa...ermmm....sengal sengal dan sengalll

then aku balik bentong lak dua hari before pi kedah till sunday...idup atas jalan tul kitowang seminggu nihhh...rasanya kerap tul aku and da gang mai kedah 2 taon kebelakangan nihh...hehe mana tau kot2 ada kawan aku yang ada jodoh ngan orang jelapang padi ni...doa aku selalu utk member kesayangan aku nihh.....yang dengan pak ustaz tu, jangan la duk ikut fesyen datin hang lagi na...jap g ustaz takut tgk maintenance tinggi betull...hehe....ingt kot dapat berkumpul cuti nihh, tp datin sorang ni ada kem lak kat hutan rimba tu....xpe la, maybe masa besday hang, kami turun kot....tak pun berkumpul kat bahau la ek, tengah2 then korang leh lepak umah baru aku yang cun tu....amacam??

ermm niat hati aku ni bukak laptop nak buat kerja, tapi nampak gayanya tak jugak la..mood hilang g mana ntah...xde feel langsung...nak main internet pun malas sangat...huwaaa ok la chow sin chii

Monday, 10 May 2010

~~hargai kenangan sambil mencipta kebahagiaan~~

""sejauh mana pun kita pergi… sekeras mana pun kita menidakkan, jika ‘hati’ masih begitu… selamanya ia kekal begitu. benar, mungkin mimik boleh melakonkan apa saja yang kita arahkan… dah mungkin juga, akan tiada siapa yang perasan. harus diingat, hati itu masih bersama kita… dah hati itu masih berasa. hanya kita… dan kita… yang mengetahui apa yang kita rasa. bahagia? benar kita bahagia… kerana bahagia itu terpulang bagaimana kita mentafsirkannya. ada manusia yang bahagia kerana dia berharta… dan ada juga manusia yang bahagia kerana dia ingin orang melihat dia sedang berbahagia… tetapi… ramaikah yang bahagia kerana mereka benar2 bahagia??. bila persoalan ini diajukan pada seorang sahabat, respon yang diberi cukup mudah (dan juga ikhlas mungkin)… “beb, manusia tetap manusia… tak akan pernah cukup dengan apa yang dia ada. nafsu selalu melebihi segalanya. apa yang penting ialah keikhlasan… penerimaan & kesyukuran atas apa yang kita ada, itu lebih utama. bahagia itu akan hadir hanya jika kita membenarkan ‘ia’ hadir. kita selalu merasa tidak bahagia kerana kita tidak menikmati apa yang kita miliki. mengingati ’sesuatu yang lalu’ adalah perkara biasa kerana ia adalah sebahagian daripada perjalanan hidup kita.

menidakkannya pula adalah seperti menipu diri sendiri. membandingkan ’sesuatu yang lalu’ dengan apa yang kita miliki kini juga adalah tidak adil… kerana suasana & situasi kedua2 ’sesuatu’ itu adalah berbeza. anggap saja ’sesuatu yang lalu’ itu hanya sekadar catatan berwarna dalam perjalanan kehidupan kita, cukup sekadar menghargai… tidak untuk merindui” … dan jawapan ini benar2 menyedarkan diri. semoga jawapan ini juga mampu memberi manfaat kepada sahabat2 di luar sana… “cukup sekadar menghargai & tidak merindui“…dan semoga bahagia itu milik kita, insya-Allah""
aku terbaca sesuatu yg menarik dari seorg teman, so petikan berharga diatas aku hadiahkan utk bacaan korang...mungkin bukan dia je yg rasa begitu, aku, kowang pun sama gak..hati dan perasaan adalah menda yg tak mungkin blh ditipu wpun mulut sentiasa menafikannya..tapi setiap peristiwa adlh sejarah bernilai dlm hidup kite biarpun ia merupakan tangisan maupun sebuah tawa kebahagian...sst yg xkan dpt mampu kite beli dgn harta yg ada, ialah kenangan tersebut..

apsal aku ckp camtu ek...hehe setiap apa yg aku tulis mesti ada sbb ek...baru brapa hari lps aku berbual dgn sorg kwn, bercerita ttg hatinya yg masih merindui ssorg yg pernah berada dihatinya dan mungkin masih kekal disitu biarpun ruang itu sudah dimiiki isteri dan anaknya kini...tapi siapa kite nk menidakkan perasaan yg hadir, dh tolak dia dtg lg, dh cube buang...ewah2 tetap singgah kat tpt yg sama gak..disatu sudut yg pernah dia tinggal dulu..di ruang yg sgt istimewa, di "hati"..selama ni aku melihat kebahagiaan diwajahnya, siapa tau pagi2 sabtu baru nih ada cerita lama yg terbuka...hehe semoga apa yg ada dihati ko tu, ko simpan sbg kenangan indah yg buat ko tersenyum selalu, dan semoga tiada hati yg terluka kerana itu...argghh aku simpan rahsia seseorg, tp aku bgtau kat sini....jahatnya cik ida nihh..

aku tak salahkan dia...kdg2 aku pun sama..mencipta satu rasa istimewa dlm diri wpun kdg2 jauh kat sudut hati aku terasa kehilangan sesuatu yg pernah aku miliki....haha mungkin aku je yg rasa dia tak...ulpsss statement bahaya...hhaha..tapi mcm yg kawan aku bgtau bahagia tu kite yg cipta...wat apa bertanya pada kisah lama sedangkan yg ada bersama kite adlh jawapannya...bahagia itu dtg dr pemilik hati itu sndiri, so kite ciptakan bahagia bukan utk melupakan kenangan yg pernah dicipta, tapi sekadar lakaran perjalanan kite sbg hambaNya didunia ini....life kalau tak colourfull tak beshh la bebbb...mesti ada tawa, ada nangis, ada senyum dan ada suramnya....ermm sama2 doa agar bahagia milik kiter bersama.... toink2

Saturday, 1 May 2010

hurmm....no topic

hehe...salam semua...petang2 di kuala lumpur, angin kuat kat luar tu, sejuk ket haku...plan nak kuar tadik, tapi mood nak wat soklan math student aku dah ada, so proceed dulu, nak tunggu mood baru tak tau bila lak nak datangnya....minggu yg sangat penat utk aku tiz week....to yati hopefully abah ko dah ok ( tak sempat nak temankan ko balik klate tiz week) apa pun harap ko ok, dan aku nak ko tau kalau ko susah or sedih aku pun akan rasa yang sama...heheh

ermm diam tak diam dah sebulan aku pegang title guru...bak kata best fren aku cikgu fadilah tu... "yanggg, aku dah mula chentakan kerjaya nih, wpun kdg2 student tu wat kite migrain, tp dowang jugak la yg berikan aku senyuman dan tawa kat skolah tu" hahahha...ptg nih tetiba teringat kat 2 kawan aku nih...sejak2 duk jauh nih, senang pulak nk windu kat datin ngan lot nihh...ntah aku dpt rasa cam kawan2 aku tgh sedang2 saje, mungkin tak begitu gembira sekarang....instinc kitowang kadang2 bagus jugak...maybe dh kawan lama, kot tgh sedih atau gembira sama2 boleh terasa...cewahhhh..betul ke?? haha....nway aku tetap doakan kami bertiga gembira dan bahagia sentiasa....dan persahabatan ini kekal selamanya....lama gak ek kitowang dh kenal since kat melaka lagik...mungkin persamaan dan perbezaan yg jadikan kitowang tetap kekal bersama...yaehh maybe, yang...ko pendengar yg baik, wpun hati tgh sedih or jiwa kacau, still mampu lagi menjadi pendengar setia...datin..ko kawan yg tak suka sakitkan perasaan org, suka tanggung sendiri apa saja dlm hati...dan aku? ehhe biar yg dua org tu jawabkan...whoaaa hari ni aku bercerita ttg 2 teman istimewa dihati aku....ulpss bukan bermakna yg lain tak spesel ek...tapi bak kata org ada teman yg hanya teman, dan ada teman yg akan spesel di hati....:p..wat kawan2 yg lain thanx kerana sentiasa menjadi kawan, teman, dan segalanya dalam hidup aku....aku tak mentioned nama korang coz hari ni ntah nape nama best fren aku yg nak aku ungkapkan dalam nihh.....nama korang tetap berada dalam ruang istimewa dihati aku...dan aku sayang kowang sampai bila2...hehe
selain family, insan2 ini lah yg byk tahu personal aku, baik aku, buruk aku, dan segala rahsia yg ada dlm diri aku....ermmm mungkin kitowang berkawan secara kebetulan, tapi pengakhiran persahabatan kami adalah bait2 indah yang byk blh kami ceritakan pada anak2 kami kelak...whoaa anak?? hahah bila la agaknya kitowang nak ada anak nih...hihih...persamaan ketara...hehe bila kitowang nak settle down...hahha cepumas soklan org utk kitowang...ye lah...setiap taon kitowang akn plan percutian bersama, at least dpt jumpe 2 3 hari, wat xtvt bersama2, cite menda2 yg syiokk, suka duka secara bersemuka....hehe itu lah kitorang....klu ingt cite zaman blajo lg la...ketawa sorang2 kadang2....rumate aku pnh panggil kitowang 3 stooges, team bola tampar kolej sama, team bola baling kolej sama...and "yang...ko ingt tak kite nyamar tak kenal datin masa dia g jumpe, sape ke namanya dak klate tu kat mines"...haha poyos tul masa tu...mlm2 buta merempit g mines semata2 nk jaga keselamatan datin tu...hehe giloss tull..
ermm panjang pulak...klu nk cite takkan abes kat sini...saje nk tulis sumtin utk best fren aku...aku anggap hari ni ari persahabatan kitowang, wpun sorang kt kl, kt johor, kt negeri 9...tp berita x pernah x sampai....haha ok la...cukup utk kami..
tunggu adik kesayangan aku nih...nak datang umah tak?? aku sowang2 nihh nengok angka2 math ni...poning den...hehe alahh PJ tu bukan jauh pun.....adik manja aku kat sungai buloh tu lg la dah lima kurun tak jumpe....k la, adiossss cepat la laling...nk makan kuey teow nihhhh

Wednesday, 14 April 2010

~~cerita hari ini~~

ermm rajin lak aku nk mengarang cite sejak2 jadik cikgu nih...mood baru nk stabil minggu ni wpun smlm aku baru ngamuk kat budak class aku...marah time class math tp bawak ke petang sampai class perdagangan....biar dowang tau, cikgu bukan kawan2 dowang yg suka2 jer nk cakap apa2...dh la mulut aku klu bab2 bercakap sakit ket telinga nk dgr, sampaikan student aku nk mintak pass kuar class ngan haku pun takut tadi, dh nk ptg baru carik aku...aku baru nk mogok marah ai ni lg ngan dowang coz masa kawad bomba td aku wat donno jek ngan dak2 form 4, tp bila ptg aku lak yg tak tahan nk ketawa tgk dowang...dowang masuk bilik guru ramai2 pastu suh aku senyum.."cikgu senyum la kejap, nk tengok cikgu ada lesung pipit tak"...hahaa sengal tul budak2 nihh...sampai si cikgu ain ni perli aku, " ai, tadik kata nk mogok, ptg2 ketawa tgk perangai anak murid sendiri...hurmm entah lahh, aku nk marah sowang jek, tp biar satu class tu terasa ngan kata2 aku, coz ramai cikgu yg terasa ngan dowang nih...tp budak dh nk jadik buluh pun, kot nak lentur pun dh susah, amek kat aku, aku tebang wat bakar lemang jek...tu pun kalau sedap....jahat tul cikgu sowang nihhh...

itulah dia dak class aku, tp esok aku nk masuk class dowang tgk ada perubahan tak...klu still sama, mmg dowang nk tgk sape cikgu faridahanim yg sebenar la nmpknya....aku mmg ketawa2 kat class tp start smlm no more consideration kat class...juz rotan je aku xkan bawak...rotan utk form 1 jek, tu pun aku tak guna, juz nk takut2 dowang suh hapal sifir jek.....apa yg aku tau, still perasan muda jek kat sini coz aku slalu duk ngan budak2 jer...ai ni form 3 class pemulihan start nk manja2 ngan aku, tp cikgu ain dh ingatkan jgn manjakan sgt budak nih, nnt dia sepanjang masa harapkan kite, tp yelah hati aku kadng2 cam kapas, aku berlembut la coz si faiz ni ingatkan aku pada kawan lama aku....hahah...blajo math sambil manja2 ngan aku...sengal tul budak nih, tp 1st time aku amek dia kt class pemulihan math form 3 aku jadik suka tgk dia...hahha poyos cikgu ida...aku nk bg dia pandai math jugak walau camno pun, org slow x semestinya xleh buat, tu prinsip aku, juz aku kena sabar nk latih dia minat math jek...so cikgu ida, cayok cayok la ko..haha

eh tajuk kat atas pasal padang, cite apa la ko mengarut ni cik salmah oiii...hehe...dah 2 hari aku kat padang ngan dak2 futsal ngan netbal, pagi td tgk muka dah berbelang cam bendera pahang...huwaaa camno nihhh, tensen tgk muka burnnnn....tadi ptg lak aku sebuk main netball, whoaaa lama tul tak main, belasah jer la sampai cikgu2 lama kat sini tergelak2 tgk aku, "apa kes ko ni hanim, lps gian ko"...haha Ya Allah haii, banyak menda yg dh lama aku tinggalkan aku dpt smula kt skolah nihh....ermm masih cuba menanam rasa sayang dan chenta dihati utk sekolah dan student aku ni...insyaAllah rasa tu akan wujud sikit2...nnt aku siram pakai baja mahal ket, mesti cepat ket tumbuhnya....k ler..chow sin chiiiiii

Sunday, 11 April 2010

seminggu di negeri 9

selamat malam...baru je sampai dari key el..ermm sampai sini, internet jer la yg aku layan coz tak banyak yg aku leh buat kat sini...jauh dari family dan kawan2...cewahh ayat sedih plak..wakkaka.....kat sini menghitung hari nak tunggu jumaat coz abes class aku blk kl or pahang...heheh lum serasi ngan angin negeri 9 lagik...tu kata doktor yg aku jumpe kat sini sbb batuk aku yg x reti2 nk baek nih...ewah3 balik kl belasah segala ais ngan segala elok pulak dia...aii la tekak, sabo je la haku ngan ko yek...

seminggu di sini, byk yg berubah pada aku, maksud aku rutin harian la, diri aku tetap cenggini jugak...masih ida yg lama, juz kat sini aku kurang la ket bercakap kecuali time ngajar, xkan la plak nk guna bahasa isyarat lak kan..hehe..rutin aku bermula 6 pagi, lps subuh x tido dah (kalau dulu laju2 aku tarik selimut nk cnue tito sambung mimpi..haha)...pastu g skolah, then ptg kul 3 abes class (coz aku ngajo skolah agama) sbb tu la abes lmbt, ready utk class tambahan or sukan, then balik umah, layan blues...hehe..kat sini malas aku nk kuar lps kije...tunggu serasi dulu kot....aku ngajar perdagangan(xper la tu mmg major aku selain akaun ngan bisness)tapi bab math ni aku pening ket...form 1 smpi form 3 aku no hal, tp ngajar form 4 math.....whoaaa fenin makcik, dh berkurun aku tinggalkan math ni nk refresh balik otak nk ingat sumer menda...dan aku terpaksa jadik penterjemah buku teks anak murid aku sbb depa x pandai BI...hadoiiii...tlg sesapa ada buku teks or rujukan SPM versi BM pass kat haku....x larat la aku every day nk jd penterjemah...depa klu x suap, xmo makan...parah toiiii...ermmm 1st week punya komen dari cikgu norfaridahanim...ulpss kadang2 teacher hanim, kadang2 ustazah...(yg tu aku selalu nk senyum sowang2...panggil aku ustazah, tp aku la paling rock kt skolah...apa kes cikgu sowang nihh)....so far tgh mencarik keserasian dgn sekolah and student aku...mana ada menda dlm dunia ni blh sayang dan cinta terus kan...tgh belajar menyayangi dan menyintai kerjaya perguruan nihh....dah la makcik susah nk jatuh chenta...tiap2 hari motivasi diri dan terima ayat motivasi..."idah, sabarlah dlm mendidik anak bangsa kite" "idah, kuatlah lama2 serasi la tu" "idah, mengajar tu cara awk kumpul saham akhirat, gaji dapat pahala pun dapat" "idah ituu, idahh ini"...lama2 cikgu ni yg dapat motivasi, bukan anak murid aku...yup...hopefully aku berjaya dgn landasan baru yg aku pilih nih, dan aku harap aku tak tersalah pilih...hehe insyaAllah..

"apsal tukar kijer??"...soklan yg selalu ditanya..."sajer, carik pengalaman baru, cabaran utk diri sendiri"..."x sayang kijer lama?"..."demi tuhan, akaun dan audit adalah dunia aku, dunia yg tak akan aku tinggalkan sampai bila2 walaupun status aku dah bertukar...masih lagi buat semua tu, juz part time jer la, bkn lg mcm dulu, aku MENINGGALKAN dunia yg sgt aku cintai, tapi aku tak akan pernah MELUPAKANNYA"...ermm...so ini dunia baru aku, menjadi seorang guru...hurmmm doa aku utk KPLI coz opsyen paling aku suka kt KPLI tu, tp klu dh rezeki Allah tulis utk aku kat sini, redha jer la...

ermmm apa lagi ek..skang aku tgh translate text book utk ajar math form 4...menda paling malas aku nk buat tp kat sini aku paling byk bersabar...satu2nya cikgu yg x bawak rotan g class adalah aku tp xtau la sebulan 2 lagik..wakaka cam best jek rotan tu, si wani ni dah offer aku guna rotan dia....tp nnt la aku nk tgk result dowang dulu...aku 1st time ngajar, so aku tgk dulu rentak dowang....camne aku tak suka kena rotan dulu, camtu lah aku agak perasaan dowang, tp cikgu math aku dulu rotan ngan cubit tiapkali kitowang salah wat latihan, tu yg ktorg pandai2 kot...hahah perasaaaaan sudah cik idah nihh.....tp aku tgk student aku nih jenis mkn dalam ket, makin kita marah, makin dia marah, so kena guna psiko ket...hurmmm pk kan caranya dulu nnt, any idea?? suggest2 kan ek...

mata ngantuk la plak....nk iron baju sat pasti beradu ngan mimpi indah....heehe wish me luck utk KPLI dan menjadi guru yg baekk punya.....hehe nite...muahhhh cayangg semuanyaaaaa

Sunday, 7 March 2010

kisah ketam serta jaja dan din

camat petang ahad sumer....skang KL tgh ujan agak2 lebat la jugak...hehe sejuk. dah lama tak rasa sejuk cenggini kt umah sendirik. kalau tak dok asek ngira berapa baldi peluh yang mengalir kat badan hari nih....punya la panas sepanjang awal tahun nih...perubahan monsoon katanya......tapi ye lah..mana tau kifarah atas atas dosa2 kita...samada sedar atau tak sedar kan...hehe kebanyakannya sedar atas apa yg kita buat pun....heheh tetiba nk jadik ustazah farida hanim lak..kihkihkih....x layak langsung...toink3

tangan aku nih, dok rasa pijar lagik, kenapa yek..ni ha tolong masakkan gulai ketam utk bespren haku nih...dh seminggu dok mengidam nk makan ketam....sian aku nengok..walaupun mulut haku nih membebel2 sambil wat sume tu, tapi hati aku tetap nak wat masak utk dia...mulut aku ngan hati aku selalunya tak jalan seiring...mulut aku kan selalu nk cakap jahat2 jek kat dia, tapi aku sayang datin sowang nihh..wakakka jgn mare ek ...dh setengah botol losyen nih aku guna, pijar ni tanak ilang jugak, manja la konon, tangan xleh kena cili ket...perasaaaan cik ida nihh...apa pun gulai ketam haku tetap cedap dimakan begitu sahaja..spesel thank to my sifu, klu tak dia ngajo aku camno nk uruskan ketam nih dolu2, mau sampe skang aku pandang ajek ketam tu kat pasar, nama nk membeli idok ler teman, suh masak perghh jauh la sekali....nway toche3...heheh

uplss nape ada plak nama jaja dan din tu ek...whoaa aku baru setelkan cerita jaja dan din....minggu nihh aku dengan kisah dowang berdua jek...oppss lupa nih cerita sebenarnya bukan berada di alam realiti ni pun...kenapa mesti jaja dan din yg aku pilih...kerana watak jaja dekat2 dgn jiwa aku wpun aku dan dan dia 2 manusia yg sgt berbeza sbnrnya....adaptasi jaja kedalam jiwa aku adlh dia seorg pompuan yg sengal tetiba jatuh cinta dgn sowang ustaz yg langsung tidak pernah dikenalinya....slps hampir 2 taon mencari dan mencarik akhirnya jaja temui abang ustaznya lalu meminang lelaki itu...bermula perubahan hidup jaja dr manusia moden yg berfikiran kebaratan bertukar menjadi muslimah dek kerana mengejar zuhud sang suami..takde watak antagonis disini, cuma versi2 nakal seorang jaja selepas berkahwin...heheh dr seorang yg tidak bertudung, tidak solat, tak pandai masak, dan segalanya TIDAK dlm kebanyakan hidupnya, dek kerana din, seorang jaja memperolehi segala yg dicari selama ini, dan totally bertukar menjadi jaja yg baru.....aku dh lama tak menghayati watak dlm novel, tapi watak jaja dan din buat aku sgt dekat dgn buku nih...aku sendiri tak tahu kat mana, tapi itulah aku...heheh cuma rasanya byk menda yg aku takkan buat didunia reality aku nih..aku tak mampu menjadi seorang jaja yg tinggalkan banyak perkara dlm kehidupannya demi memiliki cinta ustaz din...korang takkan faham selagi tak baca cite nih..aku saja jek wat sinopsis tunggang terbalik aku nihh...coz aku yg baca, so aku yg paham...apa yg aku tau jaja insan insan terpilih utk din coz walau sebanyak mana dia melupakan tuhan, tapi tuhan masih lg menyanyangi jaja dgn menganugerahkan din sebagai suaminya....so moral yg aku dpt dr story nih...wpun kdg2 kita rasa banyak menda yg kita hilang dlm diri kita, tapi digantikanNya dengan perkara yg lebih baik utk kehidupan kita...dan aku selalu pegang kata2 dlm Al Baqarah Ayat 216 "Boleh jadi kamu tidak menyenangi sesuatu, padahal itu baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyenangi sesuatu padahal itu tidak baik bagimu"...so sentiasa beranggapan bahawa perancangan Allah itu adalah yang terbaik utk kita, walaupun kita memerlukan masa utk mengetahui hikmah terbaik itu...ermm ok cukup utk kisah jaja dan din...panjang lak aku cite...jarang2 jari aku menari mengupas isu sebuah cerita...jaja dan din permulaannya...ngeh3

ok la dah maghrib....mau menjalankan aktiviti bebas dulu....salam

Friday, 12 February 2010

esok cuti..

selamat malam...nk try make up blog tp x pandai lagik..hehe nnt tanya cikgu dia la..tu pun klu dia free nk layan haku skang..so xdpt wat aku bercerita jer la..

ingt nk gerak balik kg mala nih, tp byk menda x setel lg..ulpss bukan hal opis..stress opis sudah hilang..camno makcik nk balik, baju x pack lg, kain x basuh lg, ni datin lina dtg tdo umah lak (hehe tp bkn sbb dia pun..kihkihkih..jgn mare beb) dan yg paling aku malas nk layan JAM nk balik tu...aku kuar opis td dah jam kat tol gombak tu..pelik aku raya cina pun jam...klu aku tgk warna2 kulit drebar2 tu bukannya putih2 pun, mata pun x sepet...maknanya kaum haku la tu...yg sambut segala raya...heheh 1 mesia la katakan...termasuk la aku yg siap amek cuti lg...aku yer la..mmg sambut segala raya...xpe la sok aku balik kg..tu pun ntah 3 jam cam taon lps nk sampe bentong...naik longgar kepala lutut aku nih ha..huhu

so malam ni aku duk umah relax, nk kuar pun malas...cuti ni plan vacation cancelled so aku lepak kg...tgk muka2 yg aku rindu dan sayang...sambil2 tu aku chat ngan cikgu lot ni ha..sesi kaunseling skali la ngan biro pengaduan ngan kaunseling aku nih...bkn apa aku cam terkedu bila sowang member aku suh tgk halaqah tajuk isteri idaman hati...hehe apsal aku lak yg kena tgk, nk tergelak lak aku...nway thanks la...nnt ada masa aku tgk...biro kaunseling aku kata nk join tgk skali..hehe no hal...juz sejak 2 menjak ni rajin lak kawan aku ni ngajak aku wat kije berunsur kekeluargaan nihh...nk setel down dah ke aku nih?? kuang kuang kuang....

perghh panas toii mlm nihh....dah seminggu cenggini..nk kata ujan pun idak ler jugak...huhu...okes nk layan cite sat...nnt mlm ada mood aku cnue...biro kaunseling aku ni pun tgh swing2 tu....hehe ntah apa dia tgh wat kt johor tu...k la..camat malam sume....

Saturday, 30 January 2010

Melawan Ketakutan

dah lama aku tak g main2 kat genting....selama ni juz singgah2 hirup udara sejuk kat situ jekkk...saje berangan ala2 aku ada kt swiss ke..kihkihki...

pepagi semalam ktorg dah gerak...malas nk drive ktorg plan nk naik bas jek kt putra lrt...tapi sampe2 sane ajek tiket dah abis...pergg...terpaksa la gak drive naik atas, then park kt skyway...bukan apa mals nk drive tu, nnt dah balik letih, kije nk tito jek..tp nk buek camno...

naik2 jek kt skyway kabus dah penuh...cejuknyee la rasa..wahhh best gila cuaca pagi nihh, plan nk release tensen makin nk jadik knyataann...uishh x saboo....jejak2 outdoor theme park ktorg naik mini roller coaster la duluk...hahha aku mmg semangat nk naik wpun aku tau, aku takut....tp rugi arhh, sllau aku takut camno pun aku redah kasik pecah gak....org kaya g release tensen ngan pukul bola golf, aku yg sdang2 nih g release tensen ngan naik menda2 camtu la....dah lama tak jerit puas2....takkan la plak aku nk g jerit kt tepi jalan umah aku tu, tak pasal2 aku dapat status gila dengan bangganya...haha....semua jeritan smlm utk 2 minggu tensen haku kije....tensen nk marah client yg sengal2 ayam tu, relaks utk semua kije yg sumenya nk cepat, buang sume masalah kije dan balik semalam aku tinggalkan sumenya kat genting..hahah lega.....naik game2 kt genting utk cabar dirik aku sendiri....dulu aku manusia paling takut dgn tinggi, nk bersandar kt corridor tinggi pun aku ngeri, tp dah lama idup nih makin hari makin ok, aku rasa lepas aku jatuh pokok belimbing dulu aku dah tak gayat dahh...lepas tu aku dah jadik member ngan monyet pok li kt kg aku tu...juz pokok kelapa jek aku tak naik...takut aku naik tak turub dahh...so semalam aku melawan lg ketakutan aku selama nihh...biasa la semangat naik mmg tinggi, tp dok kt atas tu aku jugak yg nk terkeluar anak tekak....hahha

balik umah aku punya suara pun sudah hilang la....sume hilang, tensen hilang tenaga lagi la hilang...nk pi kenduri umah zie ni pun ntah lepas ke tak...huhu makcik sowi la...aku tak pakai bateri energizer nihhh, power sudah habis la....huhuhu...ulpss dah 10 pagi, nk g makan sat....sat g kena kuar sat...ermm waiting for next vacation....lumut dah lesh masuk carta coz tioman kena hold dulu coz cik raihany kite nk kena aotstesen kt india tem tuhh...pesan sari satu aci..hehe adiosss dulu..tataaaa

Tuesday, 26 January 2010

aMaRaH....

salam semua...heheh tajuk sama cam lagu ct ngan kd amarah...apsal lak ek..ermm cite aku semalam....utk kali kedua sepanjang yg aku igt aku betoi2 marah...sampai menggeletar badan aku nk tahan marah tu...1st tem aku cenggitu 1998 smpi member2 aku ckp "tak pnh aku nmpk idah marah cenggni, marah toi tu"...aku pun manusia biasa ada rasa marah, tp marah aku selama ni yg biasa2 jek..klu aku membebel tu maknanya aku luahkan apa yg aku x puas hati or bgtau apa yg ada kt hati aku...hehe aku pun x suka nk marah2 org x tentu pasal....tp smlm mmg aku rasa semua ada dlm hati aku..marah smpi nk kuar air mata aku nihh...

apsal lak aku marah ek smlm...aku dah janji ngan client nk submit report dia and aku pelik jadik manusia nih x boleh ke ada rasa sabar sket dlm diri....bknnya aku xsetelkan pun, aku dah janji and aku tau dia jenis macam mana....tiba2 bila kuar ayat2 yg telinga aku x dpt terima, mau panas jer jiwa aku....aku bukan org yg cpt marah pun tp bila aku tgh sebuk ngan byk menda then kuar ayat2 keranat tu, temperature aku naik tahap gaban la....aku duk senyap2 kt meja aku (takut klu berckp ngan org kang aku terckp kasar...wakaka).....perghh jiwa2 aku smlm...

kalau la perasaan tu aku leh padam cam aku sapu sampah kan senang, tak pun cam aku nmpk ayat tu kt dinding yg leh aku cat je ngan nippon paint tu xper la jugak...dah lama aku mengecat samalam, tapi aku rasa cam lekat paku kt dinding jek, aku cabut paku tu ptg smlm pun lubang dia ttp lekat kt situ....huhu mau aku terpaksa beli plaster baru nihh, nk ilangkan rasa tu.....huhuh

balik umah aku da ok pun...pada aku tempat aku carik ketenangan adlh umah dan balik kg...carik kedamaian melalui wajah2 tenang yg ada kat sana...ada masalah camne pun setel....hahaha

pada aku nk marah2 org bukan cara terbaik nk selesaikan masalah. mungkin ko rasa lega melalui kemarahan tu tp bg yg terima maki hamun kita tu camno....tak ke dia ingt sampai bila2...even ko nmpk dia ok jer, tp hati manusia xde sape dapat baca......so aku nasihatkan diri aku sendirik dan teman2 andai satu hari bila kita berdiri lebih tinggi sket dr org lain...mulut kasi jaga sket ekk....aku and da gang pun mulut ala2 pedas gak(huhu) tapi antara ktorg still leh get along lg...sbb apa?? sbb dlm hati ada cinta...kihkihkih...xde lahh...halamak...sebut2 pasal member nihh windu kt dowang lakk..uiksss xper2 plan nk holiday x lama lg.....hehe sebut pasal cuti semangat ket...haha

tapi balik dari kije nihh haku dah oteiiiii....biar lah malas nk pk pasal org cenggitu...esok2 dia nk berubah dia berubah.....xpun aku yg terpaksa berubah utk tambahkan tahap sabar aku yg senipis kilut bawang ni haaaa.....oteii adiosss

Monday, 18 January 2010

bila kepala fenin

huhu..aku ada satu masalah kalau kepala aku tgh pening....aku xde mood nak layan org, aku malas nk bercakap dan aku rasa nk kuar pegi mana2...so kira masalah la tu....masalah yg dua tu xpe (kalau aku marah kat org pun aku selalu wat camtu...DIAM)..tapi masalh nk kuar g mana2 tu yg poblemnya...hahha kena kuarkan duit, kena ajak gang dan yg paling susah kena apply cuti...huhuh paling susah dlm dunia...nk cuti awal thn susah akhir taon pun susahh...tp selalu aku redah jek..coz aku da booked dulu tpt cuti then apply..hahha klu tak smpi mati pun kije takkan abis kite nk pikirkan...

minggu nihh...mood aku mmg teruk...maybe opis xde org and kije tgh banyak...serabut aku..opis aku tgh kurang senior staff, so paham2 laaa...dolu2 aku rasa ada gak taim rest kt opis, tp skang setiap masa adalah peak hr..kompius haku....tp ye la rezeki bos aku...nk wat camno kan...den ni kuli jek haaa...hehe..haiyaa ayat mcm sudah kureng motivasi dalam diri tu...poyoss mmg aku xde motivasi skang.....dah bawah garisan selamat motivasi aku nihh...nk gali kat mana bg dtg semangat pun aku tak tau laaa.....

hoho...aku klu serabut mmg cenggini....kdg2 effect kat org sekeliling haku gak..cian dowang...pls la mood mana kamo...datang la semula..kije tgh byk nihhhhhh...datang laaaa cepatttttttt

2010

salam tahun baru aku ucapkan kepada warga dunia....hehe lewat sgt kot ucapan aku...bunga api yg berwarna-warni tu pun dah lama hilang menandakan ucapan aku nih da expired giler2...

rasanya jemari aku dah lama tak menari menulis sesuatu..maybe dulu tarian aku di tempat lain, tp kali ni dlm blog merah aku plak (warna peberet dulu kini dan selamanya)..hehhe

apa yer azam tahun baru nihh....selalunya aku jarang wat azam..apa yg aku pk kan aku nak wat, aku wat...tp tiz year, konon2 nk ada azam la plak..last year menda yg aku nk Alhamdulillah, tercapai, tinggal 2 menda lg yg aku terpaksa b/f 2010 nihh....and hopefully tercapai..InsyaAllah jika diizinkanNya..

ok la...ni jer dulu intro blog baru haku....otak ak tak dapat berfungsi ngan baik nk menyusun kata2 lagi...kena prektis lagi...yer la dal lama beb haku malas berfikir, sampaikan adik aku suh wat surat pun aku blur...fuhh kritikal toii haku skang.....seee yea nx taimm...muahhhh

Post asal : idahanim.blogspot.com