Wednesday, 14 April 2010

~~cerita hari ini~~

ermm rajin lak aku nk mengarang cite sejak2 jadik cikgu nih...mood baru nk stabil minggu ni wpun smlm aku baru ngamuk kat budak class aku...marah time class math tp bawak ke petang sampai class perdagangan....biar dowang tau, cikgu bukan kawan2 dowang yg suka2 jer nk cakap apa2...dh la mulut aku klu bab2 bercakap sakit ket telinga nk dgr, sampaikan student aku nk mintak pass kuar class ngan haku pun takut tadi, dh nk ptg baru carik aku...aku baru nk mogok marah ai ni lg ngan dowang coz masa kawad bomba td aku wat donno jek ngan dak2 form 4, tp bila ptg aku lak yg tak tahan nk ketawa tgk dowang...dowang masuk bilik guru ramai2 pastu suh aku senyum.."cikgu senyum la kejap, nk tengok cikgu ada lesung pipit tak"...hahaa sengal tul budak2 nihh...sampai si cikgu ain ni perli aku, " ai, tadik kata nk mogok, ptg2 ketawa tgk perangai anak murid sendiri...hurmm entah lahh, aku nk marah sowang jek, tp biar satu class tu terasa ngan kata2 aku, coz ramai cikgu yg terasa ngan dowang nih...tp budak dh nk jadik buluh pun, kot nak lentur pun dh susah, amek kat aku, aku tebang wat bakar lemang jek...tu pun kalau sedap....jahat tul cikgu sowang nihhh...

itulah dia dak class aku, tp esok aku nk masuk class dowang tgk ada perubahan tak...klu still sama, mmg dowang nk tgk sape cikgu faridahanim yg sebenar la nmpknya....aku mmg ketawa2 kat class tp start smlm no more consideration kat class...juz rotan je aku xkan bawak...rotan utk form 1 jek, tu pun aku tak guna, juz nk takut2 dowang suh hapal sifir jek.....apa yg aku tau, still perasan muda jek kat sini coz aku slalu duk ngan budak2 jer...ai ni form 3 class pemulihan start nk manja2 ngan aku, tp cikgu ain dh ingatkan jgn manjakan sgt budak nih, nnt dia sepanjang masa harapkan kite, tp yelah hati aku kadng2 cam kapas, aku berlembut la coz si faiz ni ingatkan aku pada kawan lama aku....hahah...blajo math sambil manja2 ngan aku...sengal tul budak nih, tp 1st time aku amek dia kt class pemulihan math form 3 aku jadik suka tgk dia...hahha poyos cikgu ida...aku nk bg dia pandai math jugak walau camno pun, org slow x semestinya xleh buat, tu prinsip aku, juz aku kena sabar nk latih dia minat math jek...so cikgu ida, cayok cayok la ko..haha

eh tajuk kat atas pasal padang, cite apa la ko mengarut ni cik salmah oiii...hehe...dah 2 hari aku kat padang ngan dak2 futsal ngan netbal, pagi td tgk muka dah berbelang cam bendera pahang...huwaaa camno nihhh, tensen tgk muka burnnnn....tadi ptg lak aku sebuk main netball, whoaaa lama tul tak main, belasah jer la sampai cikgu2 lama kat sini tergelak2 tgk aku, "apa kes ko ni hanim, lps gian ko"...haha Ya Allah haii, banyak menda yg dh lama aku tinggalkan aku dpt smula kt skolah nihh....ermm masih cuba menanam rasa sayang dan chenta dihati utk sekolah dan student aku ni...insyaAllah rasa tu akan wujud sikit2...nnt aku siram pakai baja mahal ket, mesti cepat ket tumbuhnya....k ler..chow sin chiiiiii

Sunday, 11 April 2010

seminggu di negeri 9

selamat malam...baru je sampai dari key el..ermm sampai sini, internet jer la yg aku layan coz tak banyak yg aku leh buat kat sini...jauh dari family dan kawan2...cewahh ayat sedih plak..wakkaka.....kat sini menghitung hari nak tunggu jumaat coz abes class aku blk kl or pahang...heheh lum serasi ngan angin negeri 9 lagik...tu kata doktor yg aku jumpe kat sini sbb batuk aku yg x reti2 nk baek nih...ewah3 balik kl belasah segala ais ngan segala elok pulak dia...aii la tekak, sabo je la haku ngan ko yek...

seminggu di sini, byk yg berubah pada aku, maksud aku rutin harian la, diri aku tetap cenggini jugak...masih ida yg lama, juz kat sini aku kurang la ket bercakap kecuali time ngajar, xkan la plak nk guna bahasa isyarat lak kan..hehe..rutin aku bermula 6 pagi, lps subuh x tido dah (kalau dulu laju2 aku tarik selimut nk cnue tito sambung mimpi..haha)...pastu g skolah, then ptg kul 3 abes class (coz aku ngajo skolah agama) sbb tu la abes lmbt, ready utk class tambahan or sukan, then balik umah, layan blues...hehe..kat sini malas aku nk kuar lps kije...tunggu serasi dulu kot....aku ngajar perdagangan(xper la tu mmg major aku selain akaun ngan bisness)tapi bab math ni aku pening ket...form 1 smpi form 3 aku no hal, tp ngajar form 4 math.....whoaaa fenin makcik, dh berkurun aku tinggalkan math ni nk refresh balik otak nk ingat sumer menda...dan aku terpaksa jadik penterjemah buku teks anak murid aku sbb depa x pandai BI...hadoiiii...tlg sesapa ada buku teks or rujukan SPM versi BM pass kat haku....x larat la aku every day nk jd penterjemah...depa klu x suap, xmo makan...parah toiiii...ermmm 1st week punya komen dari cikgu norfaridahanim...ulpss kadang2 teacher hanim, kadang2 ustazah...(yg tu aku selalu nk senyum sowang2...panggil aku ustazah, tp aku la paling rock kt skolah...apa kes cikgu sowang nihh)....so far tgh mencarik keserasian dgn sekolah and student aku...mana ada menda dlm dunia ni blh sayang dan cinta terus kan...tgh belajar menyayangi dan menyintai kerjaya perguruan nihh....dah la makcik susah nk jatuh chenta...tiap2 hari motivasi diri dan terima ayat motivasi..."idah, sabarlah dlm mendidik anak bangsa kite" "idah, kuatlah lama2 serasi la tu" "idah, mengajar tu cara awk kumpul saham akhirat, gaji dapat pahala pun dapat" "idah ituu, idahh ini"...lama2 cikgu ni yg dapat motivasi, bukan anak murid aku...yup...hopefully aku berjaya dgn landasan baru yg aku pilih nih, dan aku harap aku tak tersalah pilih...hehe insyaAllah..

"apsal tukar kijer??"...soklan yg selalu ditanya..."sajer, carik pengalaman baru, cabaran utk diri sendiri"..."x sayang kijer lama?"..."demi tuhan, akaun dan audit adalah dunia aku, dunia yg tak akan aku tinggalkan sampai bila2 walaupun status aku dah bertukar...masih lagi buat semua tu, juz part time jer la, bkn lg mcm dulu, aku MENINGGALKAN dunia yg sgt aku cintai, tapi aku tak akan pernah MELUPAKANNYA"...ermm...so ini dunia baru aku, menjadi seorang guru...hurmmm doa aku utk KPLI coz opsyen paling aku suka kt KPLI tu, tp klu dh rezeki Allah tulis utk aku kat sini, redha jer la...

ermmm apa lagi ek..skang aku tgh translate text book utk ajar math form 4...menda paling malas aku nk buat tp kat sini aku paling byk bersabar...satu2nya cikgu yg x bawak rotan g class adalah aku tp xtau la sebulan 2 lagik..wakaka cam best jek rotan tu, si wani ni dah offer aku guna rotan dia....tp nnt la aku nk tgk result dowang dulu...aku 1st time ngajar, so aku tgk dulu rentak dowang....camne aku tak suka kena rotan dulu, camtu lah aku agak perasaan dowang, tp cikgu math aku dulu rotan ngan cubit tiapkali kitowang salah wat latihan, tu yg ktorg pandai2 kot...hahah perasaaaaan sudah cik idah nihh.....tp aku tgk student aku nih jenis mkn dalam ket, makin kita marah, makin dia marah, so kena guna psiko ket...hurmmm pk kan caranya dulu nnt, any idea?? suggest2 kan ek...

mata ngantuk la plak....nk iron baju sat pasti beradu ngan mimpi indah....heehe wish me luck utk KPLI dan menjadi guru yg baekk punya.....hehe nite...muahhhh cayangg semuanyaaaaa