Monday, 10 May 2010

~~hargai kenangan sambil mencipta kebahagiaan~~

""sejauh mana pun kita pergi… sekeras mana pun kita menidakkan, jika ‘hati’ masih begitu… selamanya ia kekal begitu. benar, mungkin mimik boleh melakonkan apa saja yang kita arahkan… dah mungkin juga, akan tiada siapa yang perasan. harus diingat, hati itu masih bersama kita… dah hati itu masih berasa. hanya kita… dan kita… yang mengetahui apa yang kita rasa. bahagia? benar kita bahagia… kerana bahagia itu terpulang bagaimana kita mentafsirkannya. ada manusia yang bahagia kerana dia berharta… dan ada juga manusia yang bahagia kerana dia ingin orang melihat dia sedang berbahagia… tetapi… ramaikah yang bahagia kerana mereka benar2 bahagia??. bila persoalan ini diajukan pada seorang sahabat, respon yang diberi cukup mudah (dan juga ikhlas mungkin)… “beb, manusia tetap manusia… tak akan pernah cukup dengan apa yang dia ada. nafsu selalu melebihi segalanya. apa yang penting ialah keikhlasan… penerimaan & kesyukuran atas apa yang kita ada, itu lebih utama. bahagia itu akan hadir hanya jika kita membenarkan ‘ia’ hadir. kita selalu merasa tidak bahagia kerana kita tidak menikmati apa yang kita miliki. mengingati ’sesuatu yang lalu’ adalah perkara biasa kerana ia adalah sebahagian daripada perjalanan hidup kita.

menidakkannya pula adalah seperti menipu diri sendiri. membandingkan ’sesuatu yang lalu’ dengan apa yang kita miliki kini juga adalah tidak adil… kerana suasana & situasi kedua2 ’sesuatu’ itu adalah berbeza. anggap saja ’sesuatu yang lalu’ itu hanya sekadar catatan berwarna dalam perjalanan kehidupan kita, cukup sekadar menghargai… tidak untuk merindui” … dan jawapan ini benar2 menyedarkan diri. semoga jawapan ini juga mampu memberi manfaat kepada sahabat2 di luar sana… “cukup sekadar menghargai & tidak merindui“…dan semoga bahagia itu milik kita, insya-Allah""
aku terbaca sesuatu yg menarik dari seorg teman, so petikan berharga diatas aku hadiahkan utk bacaan korang...mungkin bukan dia je yg rasa begitu, aku, kowang pun sama gak..hati dan perasaan adalah menda yg tak mungkin blh ditipu wpun mulut sentiasa menafikannya..tapi setiap peristiwa adlh sejarah bernilai dlm hidup kite biarpun ia merupakan tangisan maupun sebuah tawa kebahagian...sst yg xkan dpt mampu kite beli dgn harta yg ada, ialah kenangan tersebut..

apsal aku ckp camtu ek...hehe setiap apa yg aku tulis mesti ada sbb ek...baru brapa hari lps aku berbual dgn sorg kwn, bercerita ttg hatinya yg masih merindui ssorg yg pernah berada dihatinya dan mungkin masih kekal disitu biarpun ruang itu sudah dimiiki isteri dan anaknya kini...tapi siapa kite nk menidakkan perasaan yg hadir, dh tolak dia dtg lg, dh cube buang...ewah2 tetap singgah kat tpt yg sama gak..disatu sudut yg pernah dia tinggal dulu..di ruang yg sgt istimewa, di "hati"..selama ni aku melihat kebahagiaan diwajahnya, siapa tau pagi2 sabtu baru nih ada cerita lama yg terbuka...hehe semoga apa yg ada dihati ko tu, ko simpan sbg kenangan indah yg buat ko tersenyum selalu, dan semoga tiada hati yg terluka kerana itu...argghh aku simpan rahsia seseorg, tp aku bgtau kat sini....jahatnya cik ida nihh..

aku tak salahkan dia...kdg2 aku pun sama..mencipta satu rasa istimewa dlm diri wpun kdg2 jauh kat sudut hati aku terasa kehilangan sesuatu yg pernah aku miliki....haha mungkin aku je yg rasa dia tak...ulpsss statement bahaya...hhaha..tapi mcm yg kawan aku bgtau bahagia tu kite yg cipta...wat apa bertanya pada kisah lama sedangkan yg ada bersama kite adlh jawapannya...bahagia itu dtg dr pemilik hati itu sndiri, so kite ciptakan bahagia bukan utk melupakan kenangan yg pernah dicipta, tapi sekadar lakaran perjalanan kite sbg hambaNya didunia ini....life kalau tak colourfull tak beshh la bebbb...mesti ada tawa, ada nangis, ada senyum dan ada suramnya....ermm sama2 doa agar bahagia milik kiter bersama.... toink2

Saturday, 1 May 2010

hurmm....no topic

hehe...salam semua...petang2 di kuala lumpur, angin kuat kat luar tu, sejuk ket haku...plan nak kuar tadik, tapi mood nak wat soklan math student aku dah ada, so proceed dulu, nak tunggu mood baru tak tau bila lak nak datangnya....minggu yg sangat penat utk aku tiz week....to yati hopefully abah ko dah ok ( tak sempat nak temankan ko balik klate tiz week) apa pun harap ko ok, dan aku nak ko tau kalau ko susah or sedih aku pun akan rasa yang sama...heheh

ermm diam tak diam dah sebulan aku pegang title guru...bak kata best fren aku cikgu fadilah tu... "yanggg, aku dah mula chentakan kerjaya nih, wpun kdg2 student tu wat kite migrain, tp dowang jugak la yg berikan aku senyuman dan tawa kat skolah tu" hahahha...ptg nih tetiba teringat kat 2 kawan aku nih...sejak2 duk jauh nih, senang pulak nk windu kat datin ngan lot nihh...ntah aku dpt rasa cam kawan2 aku tgh sedang2 saje, mungkin tak begitu gembira sekarang....instinc kitowang kadang2 bagus jugak...maybe dh kawan lama, kot tgh sedih atau gembira sama2 boleh terasa...cewahhhh..betul ke?? haha....nway aku tetap doakan kami bertiga gembira dan bahagia sentiasa....dan persahabatan ini kekal selamanya....lama gak ek kitowang dh kenal since kat melaka lagik...mungkin persamaan dan perbezaan yg jadikan kitowang tetap kekal bersama...yaehh maybe, yang...ko pendengar yg baik, wpun hati tgh sedih or jiwa kacau, still mampu lagi menjadi pendengar setia...datin..ko kawan yg tak suka sakitkan perasaan org, suka tanggung sendiri apa saja dlm hati...dan aku? ehhe biar yg dua org tu jawabkan...whoaaa hari ni aku bercerita ttg 2 teman istimewa dihati aku....ulpss bukan bermakna yg lain tak spesel ek...tapi bak kata org ada teman yg hanya teman, dan ada teman yg akan spesel di hati....:p..wat kawan2 yg lain thanx kerana sentiasa menjadi kawan, teman, dan segalanya dalam hidup aku....aku tak mentioned nama korang coz hari ni ntah nape nama best fren aku yg nak aku ungkapkan dalam nihh.....nama korang tetap berada dalam ruang istimewa dihati aku...dan aku sayang kowang sampai bila2...hehe
selain family, insan2 ini lah yg byk tahu personal aku, baik aku, buruk aku, dan segala rahsia yg ada dlm diri aku....ermmm mungkin kitowang berkawan secara kebetulan, tapi pengakhiran persahabatan kami adalah bait2 indah yang byk blh kami ceritakan pada anak2 kami kelak...whoaa anak?? hahah bila la agaknya kitowang nak ada anak nih...hihih...persamaan ketara...hehe bila kitowang nak settle down...hahha cepumas soklan org utk kitowang...ye lah...setiap taon kitowang akn plan percutian bersama, at least dpt jumpe 2 3 hari, wat xtvt bersama2, cite menda2 yg syiokk, suka duka secara bersemuka....hehe itu lah kitorang....klu ingt cite zaman blajo lg la...ketawa sorang2 kadang2....rumate aku pnh panggil kitowang 3 stooges, team bola tampar kolej sama, team bola baling kolej sama...and "yang...ko ingt tak kite nyamar tak kenal datin masa dia g jumpe, sape ke namanya dak klate tu kat mines"...haha poyos tul masa tu...mlm2 buta merempit g mines semata2 nk jaga keselamatan datin tu...hehe giloss tull..
ermm panjang pulak...klu nk cite takkan abes kat sini...saje nk tulis sumtin utk best fren aku...aku anggap hari ni ari persahabatan kitowang, wpun sorang kt kl, kt johor, kt negeri 9...tp berita x pernah x sampai....haha ok la...cukup utk kami..
tunggu adik kesayangan aku nih...nak datang umah tak?? aku sowang2 nihh nengok angka2 math ni...poning den...hehe alahh PJ tu bukan jauh pun.....adik manja aku kat sungai buloh tu lg la dah lima kurun tak jumpe....k la, adiossss cepat la laling...nk makan kuey teow nihhhh