Sunday, 28 October 2012

Salam Aidiladha

Assalamualaikum..selamat pagi...whoa banyak masa terluang ek..hahha takde la...nk key in PBS students tapinya macam biasa la, sistem down la, under construction la, itu la, ini la, byk lagi la alasannya..

Ermm...mood masih marah lagi, pagi2 datang sekolah dengan perasaan yang sangat sempurna, cewahhhh yelah, aku kuar dengan senyuman, raing ria nak sambut korban kat sekolah, insyaAllah dan Alhamdulillah, Allah masih lagi memberi peluang untuk menjalani ibadah korban tahun ini....moga2 tahun seterusnya sentiasa diberi peluang olehNya lagi..Semoga sentiasa dimurahkan rezeki lagi saban tahun sehingga ke akhir hayatku kelak.Aminn...tapi sampai sekolah, hormon marah pulak yg tersampuk saat kaki menjejak bilik guru...owh malas nk meningkatkan hormon badan sendiri coz masih panas lagi, tapi please la lps ni bertanya dahulu before tolong buat keputusan utk aku...

So tutup buku tentang marahh....kacau mood gua sajer

Lakaran kehidupan kita memang indah. Di penuhi dengan rencah dan pelbagai perasa...kadang2 rasa madu, tiba2 rasa oren, kejap2 rasa peria, tup2 rasa air laut pulak yang ada...ada masa rasa tapai basi pun nk singgah menjengah...apa pun itu lah realiti seharian kita....andai kita pandai mengolah dan mencipta resepi terbaik, maka sedaplah makanan kita bersama2 perencah tadi....maka indahlah kehidupan bersama setiap peristiwa yang datang bersama kita..yeahh itulah hakikat sebuah kehidupan setiap hambaNya di muka bumi ini....orang kata perjalanan setiap hari kita adalah ilmu yang tak mampu kita beli dengan wang ringgit....agree, sangat setuju...aku? Sama ada perjalanan ketawa penuh keriangan dan tangisan air mata kedukaan, semuanya pernah menghiasi kanvas kehidupanku....Alhamdulillah walaupun pernah jatuh, masih mampu bangun mencorakkan semula dengan warna-warna indah supaya kanvas tidak tercalit sebarang titik hitam lagi....Pernah di atas meraih segala macam keinginan yang tercapai dalam mimpi, tapi tetap cuba bertahan agar tiada leraian yang jatuh menghempas bumi...Alhamdulillah roda kehidupanku berputar sempurna, normal seperti hambaNya yang lain....toink3 maka wujudlah aku yang sederhana hari ini...ulpsss titipan utk seorang teman, "hanim kamu dh tak marah2 lg, angin puting beliung dia dh xde"...tp sesekali ketegasan ku tetap ada dlm diri....ngeh3....perasannnn

 Alamakk..lupa, Salam Aidiladha untuk semuanya...Semoga  mendapat keberkatan dari Ilahi untuk pengorbanan yang kita berikan walau dalam apa jua bentuk sekalipun....Owhh hari Khamis pulang ke kg, dengan niat yg agak serong sedikit....Orang ada kat, eh bukan org, Allah dh bagitau, jika niat kita tak baik, maka itulah yg kita akan dapat ka..hahhhha...niat di hati pada pagi Khamis yg hening itu adalah, aku nk balik kg lewat ket sebab malas nak bako lemang ngan wat rendang....huwaaaa mmg jahat bebenor kan...tgh drive dh terbayang, sampai umah kang blh la aku mkn lemang panas ngan rendang..ermmm sedapnyaaaaaa.....tapi sebab niat niat kt hati dh tak baek kan, Allah balas terus...smpi umah jer..alooo apsal takde bau rendang punnnn....tgk dapur baru nk pasang tungku...huwaaaa kena masak jugak la gamaknya....balasan tuhan betul...hehehe tahun ni mkn dengan jayanya...makan, makan dan makan....macam mana tak tembam kn...balik lipis lak, makan lagi, meriah la pulak raya kali nih...sume orang ada..yer la, mak lang buat aqiqah budak kecik tembam dua orang tu....muah muah muahhhhhhh baru sehari dah windu dorang...

Dahh abes cuti ghaya....macam itik pulang petang dia melenggang saje nk balik bahau...tp sejak tak duk kl nih, takde la lagi aku nak berdondang sayang dlm kete sorang2 membebel sebab jammed....aku melawan arus jer smlm...tapi pinggang ni ha mcm nk patah la plak drive dr lipis to bahau, penat bebenor...penuh ngan daging pelbagai perasa gamaknya.... nk laju x boleh sbb kete banyak plak smlm, at least blh la lg nk tekan 80 tu, klu ke kl, baik jalan kaki, sampai dulu dari naik kete...kuang kuang kuangg....keshiannnnnn....so balance sekolah dua minggu nih...bkn dapat santai sgt pun...lusa melepak di port dickson tiga hari, course PBS la sangattttttt......membebel camne pun, aku buat jugak kije haku... tapi marah pagi tadi, aku tanak ikuttttt, aku nk dia tukar gakkkkk....if tak tragedi serangan last year akan berlaku lagik la....wakakkaka pedulik kan laaaaa, asek jaga hati orang lain jer kan....penat kadang2...dtg angin sepoi2 aku ni karang, kuar asap naga terus....so tlg kpd sesiapa yg berkenaan...aku dh consider banyak nihhhh...so faham2 sudaaa

Dan dua minggu lagi bermula la kehidupanku sebagai seorang pelajar semulaaaa....tgh imagine, akan tertidur dlm class ke bila lecturer kat dpn, or tangan laju menari-nari merakam sesuatu, atauuuuuu hanya sekadar memandang lecturer ku kosong menembusi dinding...jeng jeng jeng....tak sabo dah nihh...prepare dari segi mental fizikal utk class dan assignment, dannnn ucapan selamat datang pada diriku utk course MATH cum ADD MATHS dua minggu lagi.....aku harap macam mana aku cinta kan accounts, sebegitu jugalah aku harap hatiku akan jatuh cinta pada satu lagi angka dalam diriku.....hidup aku mmg ditakdirkan untuk bersama angka, digit, nombor jer kot..hahha hopefully Allah mudah kan perjalanan aku dalam menuntut ilmuNya yang tidak berkesudahan ini....

Okai la...kejap lagi ada yang membebel di dapur sana....maka sila lah bergerak ke sana memotong bawang ke menyiang daging ke apa yang patut ye faridahanim....sebelum kena berleter panjanggggg...ok, adiosssssss...tak mauuuu bau daginggggg satu badannnnnnn...tak syukerrrr...

Sunday, 7 October 2012

Kisah Kelas Dua Hari Ini

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...Semoga Allah Menyelamatkan dan Memberi Kesejahteraan Kepada Kamu....Dua makna bagi permulaan kata-kata bagi kita sebagai hambaNya untuk setiap permulaan sesuatu...Bismillahirrahmanirrahim Dan Assalamualaikum....

Sengaja memulakan bicara kata dengan maksud ayat, kerana kelas selama dua hari ini,memperkenalkan aku dengan pelbagai ragam manusia....Maka untuk mengingatkan diri sendiri betapa ilmu didada masih lagi kurang, sentiasa la perbaiki kelemahan diri Norfaridahanim oiiii....Petang tadi class tamat agak lambat, dengan kerenah orang yang entah apa2 pada aku....Dalam hati membebel sakan, teman2 disisi sudah menunjukkan muka comel dorang tanda protes dan nak marah....Raihan dah buat muka kerut sejuta dahh, Wan Lijah dh start pening kepala, Ghah membebel-bebel sorang, yg paling aku risau azreen, datang angin kus-kus dia karang, mau kena belasah budak2 tu,....hahahahah last2 utk legakan hati yg memang tgh panas, kitorang moved la kedepan sket supaya tak berlaku adegan drama swasta ngan telenovela kt dalam dewan tu...

Manusia mmg mcm2 kerenahnya....tp dua hari ni memperkenalkan aku pd org yg dikurniakan Allah otak yang sempurna tapi kosong...Talk talk..and talkkk..But some people without brains do an awful lot of talking, don't they?? Please la people, mmg tiada yg sempurna, tapi jgn memperbodohkan diri dgn bercakap dan berlawan cakap tanpa ilmu...aiyaaaaa stress aku...Last class aku ptg tadi berkaitan dgn Law, and of kos ngantuk camne pun aku tahankan jugak mata nk dgr....everytin bout law mmg aku suka, except yg berkaitan mahkamah...polis...sprm...dan seangkatan dgnnya, itu mmg aku paling tak suka dan jarang nk amek tau...turn left turn right up and down, mengingatkan aku ttg byk perkara tak menarik, undertable, corruption, double faces, kawan makan kawan...macam2...so i hate that....tapi kalau LAW lain, no problemooo...my pebret..since di UPM, dua2 class law aku terbaekk...tak pernah memonteng class law aku, rasanya lecturer aku Tengku Naufal tu, tak pernah la tgk kt nama aku tu yg tak ber"sign" dlm attendance class....minat pd kes2 dan cara menyelesaikan semua menda tu, buat aku rajin study, satu lagi aku minat nak tau apa kesannya if tak berjaya dlm case tu....so company law, business la and family law mmg haku score terbaekk la...tapi ptg tadi bila org ganggu focus aku time org tu tgh sebut psl family law, mula la nk marah jek..

Kamu mengganggu focus sy..menciiii....Maaf, bukan nak merendahkan sesiapa, sbb aku pun ttp dan masih belajar....tapi mungkin agak terkilan melihat orang berbangsa Melayu apatah lagi beragama Islam, tidak tahu tugas2 malaikat apabila ditanya...tidak tahu apa itu hukum utk sesuatu permasalahan, dan apabila ditanya berapa rukun solat, dia dgn laju jawab ada 5, sedangkan ada 13 sepatutnya...menggeleng kepala sambil menarik nafas...Kalau anak murid aku confirm aku tarik telinga dahh...tapi ni majoriti sebaya aku dan ada yang lebih dari aku usianya...Terfikir inikah mereka yang akan mendidik bakal zuriat kita kelak, tidak cuba mendidik diri berubah menjadi imam kepada keluarganya...Ya Allahh takut memikir masa depan nanti...Eh eh apa kaitan pulak nihh....bercampur aduk isu class yg aku attend dua hari nih.....conclusion yg aku dan rakan2 buat (cewahhh mmg hobi tgk org kt dlm dewan tu kan, wpun ktorg tido, men game, makan, novels dan segala mcm) betul la...ada beza org yg berilmu dgn yg tiada ilmu, ada beza org yg ada otak tapi berisi, dgn org yg ada otak tapi kosong...( maaf bkn nk menghina sesiapa) cuma bila mereka yg tidak berilmu mempertikaikan ttg hukum dlm al quran dan hadis, serta mempertikaikan kenapa Nabi kita blh buat itu dan ini sedang kita tak boleh buat, itu aku panggil tak berakal nama dia....nasib baik la speaker aku hari ni mampu jawab dgn berhemah dan senyuman berserta dalil yg terbabit...mulut laju jer dh tadi "tlg la abg, blk pergi carik ckgu, bukak kitab baca buku, baru gaduh pasal hukum"....ermm entah laaaaaa....kamu jgn jadik camtu pulak cik ida...belasah nnt..hehee

ermmm.....ontah laaa....balik td dlm keadaan penat...letihhh..ngantukkk....sume mcm2 rasa ada.....tapi nk tido mata tak la plak nk tutuppp.....owh next week my students start PMR dan final exam...so cikgu doakan kejayaan mengiringi kamu dunia dan akhirat...semoga menjadi anak yang terbaik kepada ibubapa, tidak lupa diri dan menjadi yang terbaik selepas ini.....dan esok aku nk tengok ket, berjaya tak budak2 form 4 aku tu submit kerja kursus akaun aku tu......selagi tak tertekan, selagi tu jer la korang itik gembo gembo je kan.....

okaiiiii....camat malam sumer