Tuesday, 27 November 2012

~~belajar dalam belajar~~

Assalamualaikum dan Selamat Malam....Mudah-mudahan diberkati Allah kita semua....Suasana dingin di kampus buat mata kian tertutup rapat...Cuba gagahkan diri sebab nak habiskan cerita adam hawa ni jugak...hehhe orang lain cuba gagahkan diri study paper esok...sengal...Takpe la, malas nak fikir lagi, esok baru tgk Mr John Abraham tu mengganas ke tak kat class...ngeh3

Hari ni sangat penat, sarat dengan perasaan yang tak sempat berehat, fizikal yang belum sempat di charge, semua ada......Tapi sedih dan kecewa seiring bersama dengan ketawa riang hari ini....Kenapa pulak tu? Of course sangat terkilan kerana hari penting anak2 didik aku mengambil paper subjek aku, tapi aku tak berada bersama mereka....sepanjang dua tahun bersama mereka, marah ke, sakit ke, ketawa ke menangis ke, tetap la setia dengan kerenah putra putri aku tu....Mesti aku takkan jumpa lagi pakej student macam dorang kan, coz saban tahun aku diberi produk baru yang semuanya berbeza kerenah dan sikapnya.....Mana lagi aku nk dgr jawapan "Titiwangsa tu letak dia kat Johor Cikgu" mana lagi aku nak pengsan dengar "Tambak Johor tu nama dia sbnrnya Selat Melaka"..mana lagi aku nk jumpe org seperti Syahmi yang unik dgn dunianya, wpun buat kepala aku kompius selalu, tapi sekurang-kuarngnya dia tak mampu mengguris hati aku..Hurmm uniknya class form 5 2012 ni....Aku pun hampir terlupa hari ni paper aku, dek kerana jadual aku yg terlalu laaaa padatnya di sini...Malam tadi nak tido teringat plak, search internet check jadual SPM, yup mmg paper aku...juz smpt message my student utk wish gud luck dan buat yg terbaik coz aku tau masing2 ada potensi tersendiri.....Cuma mampu mendoakan mereka dari jauh, dan perkara yg cikgu aku selalu buat pada aku dulu, aku buat pada my students..."saya halalkan semua ilmu yg sy berikan kpd kamu dunia dan akhirat, serta sy maafkan kamu andai pernah mengguris hati sy...dan sy pn mohon maaf utk kekurangan semasa mendidik kamu, mungkin ada masa sy mencuri waktu kamu utk perkara lain"....selalu aku cakap di hadapan pelajar aku setiap kali periksa besar, tapi kali ni juz SMS je...dan setiap kali ayat tu keluar, felin i lain mcm sket lor, touching jer...kuang3....melayan jiwa nmpk....dan tghari tadi, masa aku tgh berjuang menghadap segala macam number di class, my student msg "ckgu, soalan eh sonang bonar, tp jwpan eh susah amek"...dag dig dug, terus jantung laju jer....apa la naseb kali ni....juz mampu say "Takpe la, dah lepas pun, Tawakal Ilallah jer la, dpt A nnt ckgu blanje ek, heheh"....

Dua hari ni, sangat penat....nk kata tunggang terbalik tu, idok ler, dh blh manage diri sendiri ngan baek...cewahhh, terurus la sgt, ni pun baru dpt jmpe nasi mlm ni, if tak, siang tadi, dok telan roti ngan air kotak coklat aku jer la....huhuhuh lapo weh.......dh dua hari, lecturer masuk jer suh present tang2 tu gak....bagi half an hour, ok jalan....walawehhh otak kitorg kan set cam robot, cakap jer nk apa kompem kuar terus idea...haha yo la tu....separuh tenaga jana minda nk cari idea terbaek.....tapi presentation add math pagi td, yg terbaik la aku rasa dari kami...cewahh...kan aku sebut bagi kami, so perasan sendiri lor..ngeh3...mmg all out td then after present rasa release sgt, pastu penat dia mcm apa dh...klu dpt baring atas katil, kompem esok petang baru bangun tu...punya la penat kan....tapi after asar tadi, sampai jer class dlm keadaan hujan ribut tu, baru nk duduk dah dgr "ok, jap lagi tlg buat simulasi then present yer" whoaaa makcik mmg xde mood lgsg dah...buat dlm keterpaksaan dan xde mood lgsg...main redah jer apa yg ada kat otak...nasib baik team before kitorg, blh buat aku ketawa tahap pecah usus tadi, so otomatik tenaga aku cam kena caj semula jer....so berjaya la present dlm tahap bateri 50% charge jek....lantak la....otak aku penat sgt....

Menyesal belajar semula? Eh tak ada lah.....Mungkin awalnya kecewa sebab apply dgn harapan dpt account di sini, tapi bila dpt offer math plus add math, redha jer la....Dan after 3 weeks, aku tak menyesal pun terima offer ni.....Bukan susah pun, aku dah biasa dengan angka2, tapi bila dh bergelumang ngan add math ni, tiba2 rasa jatuh cinta pulak akhirnya......Tak kenal maka tak cinta yek, konon laaa....Sekali sekala keluar dari suasana kerja, belajar semula, jadik macam budak2 semula, happening rasanya....Juz cuti la tak merasa kan...Its ok, tu namanya pengorbanan utk diri berjaya....Ewah3, masa melepek dgr lecturer membebel, dan2 tu jugak nak abes blajo cepat kan....hehe standard la, nnt rindu plak nk jumpe situasi mcm ni lagi, So mmg betul kata orang, kita sebenarnya belajar dalam belajar.....Saban hari belajar memperbaiki kelemahan menjadi yang terbaik....Belajar tidak menilai sesuatu berdasarkan luarannya, belajar memperbaharui nilai diri berada di tingkat yang tertinggi dan lebih penting setiap hari belajar menaikkan martabat diri di sisi Yang Maha Esa....Mohon kekuatan utk menjalani kehidupan sementara ini dengan penuh syukur dan redha....Setiap Silaturrahim yang terbina, terus kekalkan dan andai sesuatu mendatang, jangan biarkan ikatan yang pernah terbina itu terputus begitu sahaja.....

Okai lor.....masa utk ZzHhhzzhhh......charge bateri utk esok...nasib baik hoki tak jadik esok, paha aku yg injured ni pun belum sihat lagi....jap lagi aku jump lagi skali, mahu bertongkat aku lepas ni....tidakkkk, please la kaki, jgn nakal2 sayang.....lama lagi nak guna tu...ok, camat malam sume.....luv u muahhhhhh

Friday, 16 November 2012

Dan cuti pun bermula...

SeAssalamualaikum...Camat Malam...Semoga semuanya berada di bawah lindunganNya sentiasa...Amin..


Tidak terlewat lagi mengucapkan Selamat Tahun Baru Hijrah 1434H..Sekejap jer taon ni berlalu..pejam celik dah cuti sekolah....Selamat berSPM utk anak didik aku..paper aku next week tapi aku tak dapat datang masa tu...Hopefully semua berjalan lancar...Semoga mereka berjaya dunia dan akhirat..

Baru dapat menjenguk ruang tinta merah aku nih...Penat menyelesaikan segala macam planning dan kerja2 akhir di sekolah...kursus saat2 akhir dan segala macam la...Keserabutan melanda minggu terakhir persekolahan sampai migrain aku mai semula laa...Hari terakhir before daftar untuk belajar di KL, pagi2 buta bangun nk meng"key" in PBS tersayang aku tu...mengamuk jugak la dgn alarm fon aku yg melalak pagi2 tu...suka ke..tak suka ke, WAJIB bangun jugakk...ini kerja yg aku pilih, sooo? hehehe

 Seminggu belajar, whoaaa sangat la penatnya...memerah otak dan tenaga...start 8.00 am to 7.00pm non stop class..juz rest utk solat dan lunch..tapi selalunya tak sempat lunch pun...huhu jadi student of kos seronok...juz malas nk pikio ttg exam ngan assignment jer kan...especially add math paper, dh lama tak ngadap, lamaaa aku renung soklan tu, pastu senyum kat lecturer " Blh buat tak?" "heheh....dh siap, tapi tak kompem betul ke salah"...hahaha sama jer kan aku ngan anak murid aku kt skolah tu...Bila dh pegang title student balik, semua yg aku buat ingtkan aku pd muridku...sbb tak byk beza perangainya..huhu bab salin nota malas, bab nk bangun pagi malas, nk wat homework malas...aiyoooo tp bezanya cikgu ngan kamu semua, ckgu still focus dlm class waktu lecturer ngajar dan tarak tito maaa....sbb tu ckgu terrorrrr...ngeh3 perasan kan..kuang3


Tapi ai ni sakit satu badan...ingt smlm larat la sangat sport...cukup gigih main kat padang dari kul 8am smpi 12.30 tu....tak sedor diri....classmate sume gila la jugak ket, tp setakat ni juz dua tiga org jer la yg lum leh masuk lg...yg lain, hehehe sengal jugak mcm aku...nasib baik la kan..Ermm dh lama tak berlari, smlm kena buat acara balapan...mau tak sengal tulang aku...buat pecutan ngan lari berganti...nk muntah tem tu, tp sbb geng best, belasah jer la...sambil bersukaria kat padang tu....sume mcm budak2 jer smlm especially tem main cam police sentri tu...aku pn xtau apa nama game tu...hehehe dan hasilnya keseronokan semalam, kitorg sume sakit satu badan...huhuhu


otw ke bahau tadi, ternmpk menda yg aku kalau blh tanak tengok if aku drive...smpi bukit putus tadi, ternmpk pulak org eksiden dpn mata ni, meninggal pulak tu, juz aku tak tau bangsa apa jer...Jika dia beragama Islam, mudah2an Allah tempatkan dia bersama org yang beriman...mau la seminggu dua ni terbayang2 lagi kt kepala apa yg aku nmpk tadi...


Owh rasa lapo la pulak...okai laa. Ermm Selamat Pengantin Baru buat rakan yang akan mendirikan rumahtangga esok...moga cinta kalian kekal hingga ke syurga dan dikurniakan zuriat soleh dan solehah kelak...maaf tak dapat hadir, kekangan masa yang tersangat la sangatnya....dan terima kasih utk sahabat lama yang telah membantu malam semalam...dah lama tak jumpe, rasa kekok pun ada jugak...bimbang hati berdebar semula....hahahhah sengal cik ida yer....toink3


okai have a nice holidayy utk semuaaaa family, teman, mereka yg lebih dari sahabat, semuanya yang amat aku sayanggg

Di setiap saat aku jatuh
Di setiap ketika aku lumpuh
Di setiap detik aku tidak mampu menempuh
Hidup yang berliku lebih dari yang aku mampu
Aku yakin ada kamu yang tak kan hilang dalam duniaku
Aku yakin andai hari terakhirku bertamu
Aku masih ada kamu
Untuk mendoakan hari hari ku
Hingga ke syurga idaman aku
Terima kasih kerana selalu ada bersama aku 
(apple_ten :p)