Sunday, 23 December 2012

~~Minggu Urat Keluar Di Dahi~~

Assalamualaikum & Selamat Malam..Sejuk, dari petang tadi hujan turun tak berhenti...Apa lagi yang selalu kami buat kalau time hujan cenggini kat hostel, mimpi indah jer la kan....hehe..Nak pulak dengan badan yang sengal sana sini berhoki hokian semalam...Pergi massage dgn kerusi ogawa pn macam takde makna pape pun tadi...ngeh3 ngabeskan duit kami jek..
.
Jemari masih laju mencipta bait-bait indah untuk assignment Dr Mahmud tersayang...macam buat skrip atau pun novel, part conclusion ni lah yang paling susah nak fikir...Dah dekat berapa hari, dok belek2 lappy ni fikir cara nk setelkan, idok la juge berjayanya...tiap kali carik ilham, mata aku pun tutup sekali ngan ilham2 aku tu kat atas katil...Nikmat betul belajar ni kan...Postpone, postpone, postpone...Ni pun aku gagahkan diri juge sbb macam dh dengar suara lecturer kesayangan aku tu memanggil manggil suh submit cepat ke biliknya....kalau takkkk...takde la aku ngadap "How to develop HOTS thinking in add math"...Saat orang lain sebuk ngadap bola Mesia lawan Thailand ni, aku ngadap lappy je la..Sedey, kat hostel xde TV...patut la hostel lelaki kt sblh ni senyap je, memenuhkan kedai mamak la gamaknya dorang sume tu...beshnyaa laaa
.
Seminggu ni, budak class aku agak stress kot, ngadap assignment major kitorang...Anugerah terindah kami apabila di kurniakan insan "UNIK" menjadi lecturer kami....Apa yg unik? Ermmm masuk class, celoteh sket sket, baru tulis satu perkataan terus keluar, "Ok, saya nk kamu fikir sendiri, cari idea dan buat"...Yang kitorang tercengang2 pandang kiri kanan, maisng2 tanye, "Ape yg ko faham?" Dan masing2 senyum cakap "Ntah la, urat kat kepala tgh tegang, tak mampu fikir apa yg dia nak, kepala tgh sakit, kita tak faham apa2 pun, Adoyaiiii" dan macam2 skrip la dengar...Belum part classmate aku yg tido lagi, dek tak faham apa yg nak kami buat...Tidur tu ubat tak paham kata dia, sebab nnt fikir byk2 sakit kepala...walawehh falsafah betoii...Bila tanya lecturer ku, " You are a graduated students, takkan menda camtu pn xleh fikir" Ulpsss...nk fikir apa dia, jalan nk ke mana pun belum tunjuk arah lagi, kalau pandang peta pun belum tentu tau destinasi mana nak tuju...Aiyoooo...muka aku mmg ketat tahap gaban time class dia jer...Jiran aku lagi la, buat assignment lain, yang sorang lg dok membebel sbb tak paham, tapi apa la yg mampu nak buat kan...Sampai satu tahap, sorang ni tanya aku " Boleh tak saya g ckp ngan lecturer kite ni, yg kita tak paham apa2 pun yg dia ckp?"...Ewah3...aku dgn baek hati la plak bgtau "Jgn la, nnt terasa pulak dia" huhu sejak bila makcik menjaga hati org nih...Dan akhirnya kerana kata-kata aku tu, aku and da gang jugak la yg merana seminggu ni....Dan air mata ni tumpah dekat kelas sbb tahan marah punya pasal masa dia reject assignment kitorang yg ntah kali ke berapa kitorang fikir dan ubah suai nk buat yg terbaik...Reject baik punya, takde masalah tapi guide kitorang untk buat apa yang perlu...Bukan reject dan tak bagi cara penyelesaian pun...Bila tanya "Ntah saya tak tau" Hishhhh masa tu tangan aku dh naik dah, fikirkan dia lecturer aku jer aku tahan marah ni, balik tempat duduk, tarik tudung sket, laju jer air mata aku jatuh...Pedulik kan la classmate aku nmpak ker tak hujan air mata aku ptg tu...Sakit hati gilaaa...Rumate aku punya muka pun dh mcm apa, malas nk pikir dh...Nk positive ke nk negative ke lantak kan laaa...
.
Itu cerita minggu lepas...Malas nk ingat lagi sbb bila ingt keluar urat hijau kat kepala aku ni haaa....Pasrah jer la nnt dia nk bagi markah berapa...Yang penting kitorang dah buat yang terbaik, dan project major aku berjaya..Yang lain kitorang fikir next sem pulak...Think positive jer la dgn yang satu nih....Mungkin dia ada masalah kot, yang terpaksa kitorang rasa sekali...hehhehe....Kitorang tak buat jahat sbb teringat pesan seorang lecturer ni, "Walau siapa pun guru kamu, macam mana pun dia, jika kamu perasan atau tahu dia salah mengajar kamu, tapi kamu jangan buat dia seperti orang yang tiada harganya...jangan malukan dia, kerana dia adalah guru kamu"...dannn kerana kata2 tu la, cuma airmata jer la yg mampu keluar ptg tu walaupun marah sgt, klu tak rasanya suara yg tinggi sket bergema kat kelas tu...huwaaaa....The whole week yg sangat bz, nak balik kampung pun tak sempat...Sedey bangat...Tem budak2 ni bersantai2 kat hostel, kitorang pulak bertungkus lumus ngan hoki...Nak tergelak pun ada jugak la smlm, yang kena belasah ngan bola hoki kt blkg badannya, yang berdarah kaki kena bola lg, yg aku dapat, sakit kat pinggang ni ha ngn rumate aku...Seronok sangat kan melompat2 lupa diri semalam...
.
Owhhh esok nak memasak pulak...masakan hutan,..dh lama tak buat kije tu since tinggalkan sekolah...Tapi sebelum esok tu sampai, sila lah siapkan assignment ni dengan segera sayangggg.....Jangan postpone lagi...Okaiii, enjoyz and hopefully our teams win tonight.....InsyaAllah....Alwiz take care...
.
"Ku menghimpun kekuatan, ku memohon ketabahan
Meredah gelombang hidup dan dugaan mencabar
Ku anggap kegagalan bukan suatu kekalahan
Tapi kejayaan yang masih tertunda'
(letih rupenya blajo nih....)

~~Bila Uniknya Takdir~~

Kadangkala saat perkara yang tidak kita ingini berlaku dalam hidup kita, sering kita mencari dari mana puncanya dan apakah sebabnya.. Andai takdirnya anugerah indah untuk kita, jarang kita bertanya soalan-soalan pelik, cuma ucapan syukur mengiringi takdirnya, cuma andai takdir menguji kita dari setiap penjuru hidup maka akan keluar lah soalan mengapa begitu, kenapa begini, kalau lahhh aku..( ayat2 biasa yang kita keluarkan setiapkali kita di uji)....betul kan? Bukan kalian sahaja, aku pun sama...Namun seiring dengan perjalanan waktu dan masa, kita akan redha dan pasrah dengan setiap perkara yang menjengah kehidupan kita...Takdirnya walau indah ataupun pahit, adalah perhiasan kita selagi kita bergelar hambaNya....Seperti Firman Allah dalam Surah Al Hajj Ayat 70

Maksudnya:
Bukankah Engkau telah mengetahui bahawasanya Allah mengetahui Segala Yang ada di langit dan di bumi? Sesungguhnya Yang demikian itu ada tertulis di Dalam Kitab (Lauh Mahfuz); Sesungguhnya hal itu amatlah mudah bagi Allah.

Takdir tetap singgah biarpun cuba kita jauhi apatah lagi sangat kita inginkan...tersenyumlah andai itu membuat kamu bahagia, menagislah bila ia sangat menyesakkan ragamu...cuma berpada-padalah pada dalam setiap tangisan itu...kehilangan sama ada hilangnya dari mata di dunia ataupun menyahut panggilan Ilahi acapkali kita rasai, pada diri kita, insan rapat kita, masyarakat sekeliling kita atau pun sesiapa sahaja...pernah merasainya? Mungkin...iya...tak pernah....atau akan datang....semua pasti merasainya...Saat itu, terasa semuanya kosong seperti kita keseorangan di dunia ini...Banyak mana insan sekeliling memberi kata semangat, semuanya seperti mutiara kosong yang singgah di corong telinga, tiada semangat langsung...yang kita nampak hanya tatapan kenangan yang keluar di minda seperti lensa kamera merakamkan kenangan pahit manis bersama...berputar setiap kali terpandang setiap barang, tempat atau apa sahaja yang mengingatkan kita tentang semuanya....


Namun, tiada apa yang mampu mengubahnya selain doa mengiringi setiap sesuatu kehilangan....Moga ketenangan abadi mengiringi di alam sana...InsyaAllah...Dan saat merasai kehilangan selalunya kita lupa kasih sayang yang melimpah ruah di sekeliling kita....Perjalanan masa rupanya baru mengingatkan kita masih ramai yang mengambil berat dan melimpahkan sayang pada kita...Buat diri sendiri, keluarga, teman seiring jalan, dan yang tersayang, biar apa bentuk kehilangan yang kita rasai, yakin lah janjiNya pada kita tak pernah berubah, pemberianNya biar sakit rupanya menyuruk kita mencari kekuatan dari segala penjuru kehidupan, bukan menzalimi kita walaupun kita rasa seolah-olah kita adalah insan yang paling lemah saat itu...Mengapa kita yang sering terpilih merasai nikmatNya yang agak sukar ini....


Angka 22, mempunyai banyak makna dalam kehidupanku....Aku selalu terlibat dan berada dalam situasi ataupun insan yang mempunyai angka ini....dan 22 ini juga aku lepaskan semuanya ketawa aku, tangisan aku, kenangan aku, bahagia aku, duka aku, kebencian aku, kegembiraan aku...Semoga semuanya yang telah aku kumpulkan selama ini, bersemadi tanpa sebarang resah di hati lagi...Bersemadilah dengan tenang...Aku belajar menjadi redha..InsyaAllah

Teringat apa yang diperkatakan oleh Ustaz NorHisyam tentang takdir...Tapi cerita ini dari sudut berbeza, mungkin boleh kita aplikasikan dari sudut yang lain pula saat takdir singgah menguji kita dalam situasi berbeza nanti....

    Kenapa kita sukar menerima takdir Allah yg kita tak suka?

    seorang kanak2 terlihat seekor ular berwarna hijau yang berkilat dan kelihatan cantik & unik pada pandangan matanya..

    ibu yg terlihat langkah si anak yg semakin menghampiri ular tersebut

    segera menarik anaknya pergi jauh dari bahaya itu..

    sehinggalah si anak menangis teresak-esak, marah & salahkan si ibu kerana membiarkan ular tersebut berlalu pergi..

    si anak yg masih kecil tidak tahu bahaya yg sedang menanti di hadapan..

    begitulah juga kita diibaratkan anak kecil tersebut..

    apa yang baik dan menarik pada pandangan kita, tidak semestinya baik untuk kita..

    InsyaAllah..setiap saat kami cuba menjadi hambaMu yang terbaik...Maka bantulah kami Ya Rabb

 

Tuesday, 27 November 2012

~~belajar dalam belajar~~

Assalamualaikum dan Selamat Malam....Mudah-mudahan diberkati Allah kita semua....Suasana dingin di kampus buat mata kian tertutup rapat...Cuba gagahkan diri sebab nak habiskan cerita adam hawa ni jugak...hehhe orang lain cuba gagahkan diri study paper esok...sengal...Takpe la, malas nak fikir lagi, esok baru tgk Mr John Abraham tu mengganas ke tak kat class...ngeh3

Hari ni sangat penat, sarat dengan perasaan yang tak sempat berehat, fizikal yang belum sempat di charge, semua ada......Tapi sedih dan kecewa seiring bersama dengan ketawa riang hari ini....Kenapa pulak tu? Of course sangat terkilan kerana hari penting anak2 didik aku mengambil paper subjek aku, tapi aku tak berada bersama mereka....sepanjang dua tahun bersama mereka, marah ke, sakit ke, ketawa ke menangis ke, tetap la setia dengan kerenah putra putri aku tu....Mesti aku takkan jumpa lagi pakej student macam dorang kan, coz saban tahun aku diberi produk baru yang semuanya berbeza kerenah dan sikapnya.....Mana lagi aku nk dgr jawapan "Titiwangsa tu letak dia kat Johor Cikgu" mana lagi aku nak pengsan dengar "Tambak Johor tu nama dia sbnrnya Selat Melaka"..mana lagi aku nk jumpe org seperti Syahmi yang unik dgn dunianya, wpun buat kepala aku kompius selalu, tapi sekurang-kuarngnya dia tak mampu mengguris hati aku..Hurmm uniknya class form 5 2012 ni....Aku pun hampir terlupa hari ni paper aku, dek kerana jadual aku yg terlalu laaaa padatnya di sini...Malam tadi nak tido teringat plak, search internet check jadual SPM, yup mmg paper aku...juz smpt message my student utk wish gud luck dan buat yg terbaik coz aku tau masing2 ada potensi tersendiri.....Cuma mampu mendoakan mereka dari jauh, dan perkara yg cikgu aku selalu buat pada aku dulu, aku buat pada my students..."saya halalkan semua ilmu yg sy berikan kpd kamu dunia dan akhirat, serta sy maafkan kamu andai pernah mengguris hati sy...dan sy pn mohon maaf utk kekurangan semasa mendidik kamu, mungkin ada masa sy mencuri waktu kamu utk perkara lain"....selalu aku cakap di hadapan pelajar aku setiap kali periksa besar, tapi kali ni juz SMS je...dan setiap kali ayat tu keluar, felin i lain mcm sket lor, touching jer...kuang3....melayan jiwa nmpk....dan tghari tadi, masa aku tgh berjuang menghadap segala macam number di class, my student msg "ckgu, soalan eh sonang bonar, tp jwpan eh susah amek"...dag dig dug, terus jantung laju jer....apa la naseb kali ni....juz mampu say "Takpe la, dah lepas pun, Tawakal Ilallah jer la, dpt A nnt ckgu blanje ek, heheh"....

Dua hari ni, sangat penat....nk kata tunggang terbalik tu, idok ler, dh blh manage diri sendiri ngan baek...cewahhh, terurus la sgt, ni pun baru dpt jmpe nasi mlm ni, if tak, siang tadi, dok telan roti ngan air kotak coklat aku jer la....huhuhuh lapo weh.......dh dua hari, lecturer masuk jer suh present tang2 tu gak....bagi half an hour, ok jalan....walawehhh otak kitorg kan set cam robot, cakap jer nk apa kompem kuar terus idea...haha yo la tu....separuh tenaga jana minda nk cari idea terbaek.....tapi presentation add math pagi td, yg terbaik la aku rasa dari kami...cewahh...kan aku sebut bagi kami, so perasan sendiri lor..ngeh3...mmg all out td then after present rasa release sgt, pastu penat dia mcm apa dh...klu dpt baring atas katil, kompem esok petang baru bangun tu...punya la penat kan....tapi after asar tadi, sampai jer class dlm keadaan hujan ribut tu, baru nk duduk dah dgr "ok, jap lagi tlg buat simulasi then present yer" whoaaa makcik mmg xde mood lgsg dah...buat dlm keterpaksaan dan xde mood lgsg...main redah jer apa yg ada kat otak...nasib baik team before kitorg, blh buat aku ketawa tahap pecah usus tadi, so otomatik tenaga aku cam kena caj semula jer....so berjaya la present dlm tahap bateri 50% charge jek....lantak la....otak aku penat sgt....

Menyesal belajar semula? Eh tak ada lah.....Mungkin awalnya kecewa sebab apply dgn harapan dpt account di sini, tapi bila dpt offer math plus add math, redha jer la....Dan after 3 weeks, aku tak menyesal pun terima offer ni.....Bukan susah pun, aku dah biasa dengan angka2, tapi bila dh bergelumang ngan add math ni, tiba2 rasa jatuh cinta pulak akhirnya......Tak kenal maka tak cinta yek, konon laaa....Sekali sekala keluar dari suasana kerja, belajar semula, jadik macam budak2 semula, happening rasanya....Juz cuti la tak merasa kan...Its ok, tu namanya pengorbanan utk diri berjaya....Ewah3, masa melepek dgr lecturer membebel, dan2 tu jugak nak abes blajo cepat kan....hehe standard la, nnt rindu plak nk jumpe situasi mcm ni lagi, So mmg betul kata orang, kita sebenarnya belajar dalam belajar.....Saban hari belajar memperbaiki kelemahan menjadi yang terbaik....Belajar tidak menilai sesuatu berdasarkan luarannya, belajar memperbaharui nilai diri berada di tingkat yang tertinggi dan lebih penting setiap hari belajar menaikkan martabat diri di sisi Yang Maha Esa....Mohon kekuatan utk menjalani kehidupan sementara ini dengan penuh syukur dan redha....Setiap Silaturrahim yang terbina, terus kekalkan dan andai sesuatu mendatang, jangan biarkan ikatan yang pernah terbina itu terputus begitu sahaja.....

Okai lor.....masa utk ZzHhhzzhhh......charge bateri utk esok...nasib baik hoki tak jadik esok, paha aku yg injured ni pun belum sihat lagi....jap lagi aku jump lagi skali, mahu bertongkat aku lepas ni....tidakkkk, please la kaki, jgn nakal2 sayang.....lama lagi nak guna tu...ok, camat malam sume.....luv u muahhhhhh

Friday, 16 November 2012

Dan cuti pun bermula...

SeAssalamualaikum...Camat Malam...Semoga semuanya berada di bawah lindunganNya sentiasa...Amin..


Tidak terlewat lagi mengucapkan Selamat Tahun Baru Hijrah 1434H..Sekejap jer taon ni berlalu..pejam celik dah cuti sekolah....Selamat berSPM utk anak didik aku..paper aku next week tapi aku tak dapat datang masa tu...Hopefully semua berjalan lancar...Semoga mereka berjaya dunia dan akhirat..

Baru dapat menjenguk ruang tinta merah aku nih...Penat menyelesaikan segala macam planning dan kerja2 akhir di sekolah...kursus saat2 akhir dan segala macam la...Keserabutan melanda minggu terakhir persekolahan sampai migrain aku mai semula laa...Hari terakhir before daftar untuk belajar di KL, pagi2 buta bangun nk meng"key" in PBS tersayang aku tu...mengamuk jugak la dgn alarm fon aku yg melalak pagi2 tu...suka ke..tak suka ke, WAJIB bangun jugakk...ini kerja yg aku pilih, sooo? hehehe

 Seminggu belajar, whoaaa sangat la penatnya...memerah otak dan tenaga...start 8.00 am to 7.00pm non stop class..juz rest utk solat dan lunch..tapi selalunya tak sempat lunch pun...huhu jadi student of kos seronok...juz malas nk pikio ttg exam ngan assignment jer kan...especially add math paper, dh lama tak ngadap, lamaaa aku renung soklan tu, pastu senyum kat lecturer " Blh buat tak?" "heheh....dh siap, tapi tak kompem betul ke salah"...hahaha sama jer kan aku ngan anak murid aku kt skolah tu...Bila dh pegang title student balik, semua yg aku buat ingtkan aku pd muridku...sbb tak byk beza perangainya..huhu bab salin nota malas, bab nk bangun pagi malas, nk wat homework malas...aiyoooo tp bezanya cikgu ngan kamu semua, ckgu still focus dlm class waktu lecturer ngajar dan tarak tito maaa....sbb tu ckgu terrorrrr...ngeh3 perasan kan..kuang3


Tapi ai ni sakit satu badan...ingt smlm larat la sangat sport...cukup gigih main kat padang dari kul 8am smpi 12.30 tu....tak sedor diri....classmate sume gila la jugak ket, tp setakat ni juz dua tiga org jer la yg lum leh masuk lg...yg lain, hehehe sengal jugak mcm aku...nasib baik la kan..Ermm dh lama tak berlari, smlm kena buat acara balapan...mau tak sengal tulang aku...buat pecutan ngan lari berganti...nk muntah tem tu, tp sbb geng best, belasah jer la...sambil bersukaria kat padang tu....sume mcm budak2 jer smlm especially tem main cam police sentri tu...aku pn xtau apa nama game tu...hehehe dan hasilnya keseronokan semalam, kitorg sume sakit satu badan...huhuhu


otw ke bahau tadi, ternmpk menda yg aku kalau blh tanak tengok if aku drive...smpi bukit putus tadi, ternmpk pulak org eksiden dpn mata ni, meninggal pulak tu, juz aku tak tau bangsa apa jer...Jika dia beragama Islam, mudah2an Allah tempatkan dia bersama org yang beriman...mau la seminggu dua ni terbayang2 lagi kt kepala apa yg aku nmpk tadi...


Owh rasa lapo la pulak...okai laa. Ermm Selamat Pengantin Baru buat rakan yang akan mendirikan rumahtangga esok...moga cinta kalian kekal hingga ke syurga dan dikurniakan zuriat soleh dan solehah kelak...maaf tak dapat hadir, kekangan masa yang tersangat la sangatnya....dan terima kasih utk sahabat lama yang telah membantu malam semalam...dah lama tak jumpe, rasa kekok pun ada jugak...bimbang hati berdebar semula....hahahhah sengal cik ida yer....toink3


okai have a nice holidayy utk semuaaaa family, teman, mereka yg lebih dari sahabat, semuanya yang amat aku sayanggg

Di setiap saat aku jatuh
Di setiap ketika aku lumpuh
Di setiap detik aku tidak mampu menempuh
Hidup yang berliku lebih dari yang aku mampu
Aku yakin ada kamu yang tak kan hilang dalam duniaku
Aku yakin andai hari terakhirku bertamu
Aku masih ada kamu
Untuk mendoakan hari hari ku
Hingga ke syurga idaman aku
Terima kasih kerana selalu ada bersama aku 
(apple_ten :p)


Sunday, 28 October 2012

Salam Aidiladha

Assalamualaikum..selamat pagi...whoa banyak masa terluang ek..hahha takde la...nk key in PBS students tapinya macam biasa la, sistem down la, under construction la, itu la, ini la, byk lagi la alasannya..

Ermm...mood masih marah lagi, pagi2 datang sekolah dengan perasaan yang sangat sempurna, cewahhhh yelah, aku kuar dengan senyuman, raing ria nak sambut korban kat sekolah, insyaAllah dan Alhamdulillah, Allah masih lagi memberi peluang untuk menjalani ibadah korban tahun ini....moga2 tahun seterusnya sentiasa diberi peluang olehNya lagi..Semoga sentiasa dimurahkan rezeki lagi saban tahun sehingga ke akhir hayatku kelak.Aminn...tapi sampai sekolah, hormon marah pulak yg tersampuk saat kaki menjejak bilik guru...owh malas nk meningkatkan hormon badan sendiri coz masih panas lagi, tapi please la lps ni bertanya dahulu before tolong buat keputusan utk aku...

So tutup buku tentang marahh....kacau mood gua sajer

Lakaran kehidupan kita memang indah. Di penuhi dengan rencah dan pelbagai perasa...kadang2 rasa madu, tiba2 rasa oren, kejap2 rasa peria, tup2 rasa air laut pulak yang ada...ada masa rasa tapai basi pun nk singgah menjengah...apa pun itu lah realiti seharian kita....andai kita pandai mengolah dan mencipta resepi terbaik, maka sedaplah makanan kita bersama2 perencah tadi....maka indahlah kehidupan bersama setiap peristiwa yang datang bersama kita..yeahh itulah hakikat sebuah kehidupan setiap hambaNya di muka bumi ini....orang kata perjalanan setiap hari kita adalah ilmu yang tak mampu kita beli dengan wang ringgit....agree, sangat setuju...aku? Sama ada perjalanan ketawa penuh keriangan dan tangisan air mata kedukaan, semuanya pernah menghiasi kanvas kehidupanku....Alhamdulillah walaupun pernah jatuh, masih mampu bangun mencorakkan semula dengan warna-warna indah supaya kanvas tidak tercalit sebarang titik hitam lagi....Pernah di atas meraih segala macam keinginan yang tercapai dalam mimpi, tapi tetap cuba bertahan agar tiada leraian yang jatuh menghempas bumi...Alhamdulillah roda kehidupanku berputar sempurna, normal seperti hambaNya yang lain....toink3 maka wujudlah aku yang sederhana hari ini...ulpsss titipan utk seorang teman, "hanim kamu dh tak marah2 lg, angin puting beliung dia dh xde"...tp sesekali ketegasan ku tetap ada dlm diri....ngeh3....perasannnn

 Alamakk..lupa, Salam Aidiladha untuk semuanya...Semoga  mendapat keberkatan dari Ilahi untuk pengorbanan yang kita berikan walau dalam apa jua bentuk sekalipun....Owhh hari Khamis pulang ke kg, dengan niat yg agak serong sedikit....Orang ada kat, eh bukan org, Allah dh bagitau, jika niat kita tak baik, maka itulah yg kita akan dapat ka..hahhhha...niat di hati pada pagi Khamis yg hening itu adalah, aku nk balik kg lewat ket sebab malas nak bako lemang ngan wat rendang....huwaaaa mmg jahat bebenor kan...tgh drive dh terbayang, sampai umah kang blh la aku mkn lemang panas ngan rendang..ermmm sedapnyaaaaaa.....tapi sebab niat niat kt hati dh tak baek kan, Allah balas terus...smpi umah jer..alooo apsal takde bau rendang punnnn....tgk dapur baru nk pasang tungku...huwaaaa kena masak jugak la gamaknya....balasan tuhan betul...hehehe tahun ni mkn dengan jayanya...makan, makan dan makan....macam mana tak tembam kn...balik lipis lak, makan lagi, meriah la pulak raya kali nih...sume orang ada..yer la, mak lang buat aqiqah budak kecik tembam dua orang tu....muah muah muahhhhhhh baru sehari dah windu dorang...

Dahh abes cuti ghaya....macam itik pulang petang dia melenggang saje nk balik bahau...tp sejak tak duk kl nih, takde la lagi aku nak berdondang sayang dlm kete sorang2 membebel sebab jammed....aku melawan arus jer smlm...tapi pinggang ni ha mcm nk patah la plak drive dr lipis to bahau, penat bebenor...penuh ngan daging pelbagai perasa gamaknya.... nk laju x boleh sbb kete banyak plak smlm, at least blh la lg nk tekan 80 tu, klu ke kl, baik jalan kaki, sampai dulu dari naik kete...kuang kuang kuangg....keshiannnnnn....so balance sekolah dua minggu nih...bkn dapat santai sgt pun...lusa melepak di port dickson tiga hari, course PBS la sangattttttt......membebel camne pun, aku buat jugak kije haku... tapi marah pagi tadi, aku tanak ikuttttt, aku nk dia tukar gakkkkk....if tak tragedi serangan last year akan berlaku lagik la....wakakkaka pedulik kan laaaaa, asek jaga hati orang lain jer kan....penat kadang2...dtg angin sepoi2 aku ni karang, kuar asap naga terus....so tlg kpd sesiapa yg berkenaan...aku dh consider banyak nihhhh...so faham2 sudaaa

Dan dua minggu lagi bermula la kehidupanku sebagai seorang pelajar semulaaaa....tgh imagine, akan tertidur dlm class ke bila lecturer kat dpn, or tangan laju menari-nari merakam sesuatu, atauuuuuu hanya sekadar memandang lecturer ku kosong menembusi dinding...jeng jeng jeng....tak sabo dah nihh...prepare dari segi mental fizikal utk class dan assignment, dannnn ucapan selamat datang pada diriku utk course MATH cum ADD MATHS dua minggu lagi.....aku harap macam mana aku cinta kan accounts, sebegitu jugalah aku harap hatiku akan jatuh cinta pada satu lagi angka dalam diriku.....hidup aku mmg ditakdirkan untuk bersama angka, digit, nombor jer kot..hahha hopefully Allah mudah kan perjalanan aku dalam menuntut ilmuNya yang tidak berkesudahan ini....

Okai la...kejap lagi ada yang membebel di dapur sana....maka sila lah bergerak ke sana memotong bawang ke menyiang daging ke apa yang patut ye faridahanim....sebelum kena berleter panjanggggg...ok, adiosssssss...tak mauuuu bau daginggggg satu badannnnnnn...tak syukerrrr...

Sunday, 7 October 2012

Kisah Kelas Dua Hari Ini

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...Semoga Allah Menyelamatkan dan Memberi Kesejahteraan Kepada Kamu....Dua makna bagi permulaan kata-kata bagi kita sebagai hambaNya untuk setiap permulaan sesuatu...Bismillahirrahmanirrahim Dan Assalamualaikum....

Sengaja memulakan bicara kata dengan maksud ayat, kerana kelas selama dua hari ini,memperkenalkan aku dengan pelbagai ragam manusia....Maka untuk mengingatkan diri sendiri betapa ilmu didada masih lagi kurang, sentiasa la perbaiki kelemahan diri Norfaridahanim oiiii....Petang tadi class tamat agak lambat, dengan kerenah orang yang entah apa2 pada aku....Dalam hati membebel sakan, teman2 disisi sudah menunjukkan muka comel dorang tanda protes dan nak marah....Raihan dah buat muka kerut sejuta dahh, Wan Lijah dh start pening kepala, Ghah membebel-bebel sorang, yg paling aku risau azreen, datang angin kus-kus dia karang, mau kena belasah budak2 tu,....hahahahah last2 utk legakan hati yg memang tgh panas, kitorang moved la kedepan sket supaya tak berlaku adegan drama swasta ngan telenovela kt dalam dewan tu...

Manusia mmg mcm2 kerenahnya....tp dua hari ni memperkenalkan aku pd org yg dikurniakan Allah otak yang sempurna tapi kosong...Talk talk..and talkkk..But some people without brains do an awful lot of talking, don't they?? Please la people, mmg tiada yg sempurna, tapi jgn memperbodohkan diri dgn bercakap dan berlawan cakap tanpa ilmu...aiyaaaaa stress aku...Last class aku ptg tadi berkaitan dgn Law, and of kos ngantuk camne pun aku tahankan jugak mata nk dgr....everytin bout law mmg aku suka, except yg berkaitan mahkamah...polis...sprm...dan seangkatan dgnnya, itu mmg aku paling tak suka dan jarang nk amek tau...turn left turn right up and down, mengingatkan aku ttg byk perkara tak menarik, undertable, corruption, double faces, kawan makan kawan...macam2...so i hate that....tapi kalau LAW lain, no problemooo...my pebret..since di UPM, dua2 class law aku terbaekk...tak pernah memonteng class law aku, rasanya lecturer aku Tengku Naufal tu, tak pernah la tgk kt nama aku tu yg tak ber"sign" dlm attendance class....minat pd kes2 dan cara menyelesaikan semua menda tu, buat aku rajin study, satu lagi aku minat nak tau apa kesannya if tak berjaya dlm case tu....so company law, business la and family law mmg haku score terbaekk la...tapi ptg tadi bila org ganggu focus aku time org tu tgh sebut psl family law, mula la nk marah jek..

Kamu mengganggu focus sy..menciiii....Maaf, bukan nak merendahkan sesiapa, sbb aku pun ttp dan masih belajar....tapi mungkin agak terkilan melihat orang berbangsa Melayu apatah lagi beragama Islam, tidak tahu tugas2 malaikat apabila ditanya...tidak tahu apa itu hukum utk sesuatu permasalahan, dan apabila ditanya berapa rukun solat, dia dgn laju jawab ada 5, sedangkan ada 13 sepatutnya...menggeleng kepala sambil menarik nafas...Kalau anak murid aku confirm aku tarik telinga dahh...tapi ni majoriti sebaya aku dan ada yang lebih dari aku usianya...Terfikir inikah mereka yang akan mendidik bakal zuriat kita kelak, tidak cuba mendidik diri berubah menjadi imam kepada keluarganya...Ya Allahh takut memikir masa depan nanti...Eh eh apa kaitan pulak nihh....bercampur aduk isu class yg aku attend dua hari nih.....conclusion yg aku dan rakan2 buat (cewahhh mmg hobi tgk org kt dlm dewan tu kan, wpun ktorg tido, men game, makan, novels dan segala mcm) betul la...ada beza org yg berilmu dgn yg tiada ilmu, ada beza org yg ada otak tapi berisi, dgn org yg ada otak tapi kosong...( maaf bkn nk menghina sesiapa) cuma bila mereka yg tidak berilmu mempertikaikan ttg hukum dlm al quran dan hadis, serta mempertikaikan kenapa Nabi kita blh buat itu dan ini sedang kita tak boleh buat, itu aku panggil tak berakal nama dia....nasib baik la speaker aku hari ni mampu jawab dgn berhemah dan senyuman berserta dalil yg terbabit...mulut laju jer dh tadi "tlg la abg, blk pergi carik ckgu, bukak kitab baca buku, baru gaduh pasal hukum"....ermm entah laaaaaa....kamu jgn jadik camtu pulak cik ida...belasah nnt..hehee

ermmm.....ontah laaa....balik td dlm keadaan penat...letihhh..ngantukkk....sume mcm2 rasa ada.....tapi nk tido mata tak la plak nk tutuppp.....owh next week my students start PMR dan final exam...so cikgu doakan kejayaan mengiringi kamu dunia dan akhirat...semoga menjadi anak yang terbaik kepada ibubapa, tidak lupa diri dan menjadi yang terbaik selepas ini.....dan esok aku nk tengok ket, berjaya tak budak2 form 4 aku tu submit kerja kursus akaun aku tu......selagi tak tertekan, selagi tu jer la korang itik gembo gembo je kan.....

okaiiiii....camat malam sumer

Sunday, 30 September 2012

Loss of memory

jemari laju ingin mencoret sesuatu...tapi jiwa rasa kosong kerana kepenatan melanda diri.....bangun dari mimpi selepas pulang dari kem, baru perasan, penat sangat rupanya minggu nihhh...tarik laci bukak diari, pandang kertas merah yang dh lama bersemadi....walau di copy sgt bererti utk diri...owhhhh ghoshhhhh teringat kembali tentang tragedi...manisssssssss
I thank the loss of my memory
Of those days when I had not a friend
I am thankful to the memory
Of those great moments when we are together

I thank the loss of my memory
Of those seconds prior to your reasonableness
I am thankful to the memory
Of the great dimple when you smile

I thank the loss of my memory
Prior to the reduction of your anger
I am thankful to the memory
Of those great sharing moments of your success

I thank the loss of my memory
For the reasons of our arguments
I am thankful to the greatest
Moments of my life with you.

Tuesday, 25 September 2012

Bila Gugurnya Sehelai Daun Itu....

Assalamualaikum...In The Name Of Allah The Most Gracious And The Most Merciful...Salam Penuh Kasih Sayang...blink3 (otak sangat kosong malas memikirkan apa2)
Hanya kerana merenung pasu bunga di sisi katilku...dan di meja itu ada sehelai daun ros yang hampir kering..Aku pegang dan.....otak laju berfikir tentang banyak perkara...selalunya bila badan tak berapa sihat, aku malas nak fikir tentang banyak perkara...tapi sehelai daun ni membawa beribu maknanya saat ini...
Gugurnya sehelai daun ini, bermakna terpisah lah ia dari tangkai berduri yang sentiasa melindunginya saban hari....terpisahlah dia dari wangian bunga yang setiap saat mengharum disisinya....terpisah lah dia dari segala apa yang menjadi miliknya....sama seperti kita....saat ajal datang memanggil, terpisah lah kita dari semua yang kita miliki, benci atau pun yang kita sayang, maka tinggallah semuanya..Kita tak akan pernah tahu bila, dimana dan bagaimana ajal kita, Adakah saat kita mengetahuinya, kita telah bersedia untuk melaluinya dengan tenang dan redha, Redha kerana nama kita yang tertulis pada dedaunan di Arash yang akan gugur akhirnya...Mampu ke melalui semuanya bersendirian kini?


Takziah buat seorang sahabat, atau mungkin lebih dari seorang sahabat, kerana padanya selalu aku khabarkan kisahku.... saat aku ketawa gembira, apatah lagi kisah airmata saat aku hiba dan kecewa...Pemergian bonda tercintanya petang Jumaat lalu, kehilangan yang besar untuk dirinya...Aku faham...Air tangan bondanya pernah mengisi perutku saban waktu dulu...Ermmm bila tiba-tiba tekak aku nak makan roti jala jer, laju jer kaki aku melangkah masuk ke biliknya, takde nak ketuk-ketuk pintu dah jumpe manager aku yang sorang ni...tetiba duduk senyum2 depan dia "Encik Ju, aku  teringin nak makan roti jala, apa kata suh mak ko masak esok"...hehhhe..."Mak aku masak time spesel jek cik ida oiiiiii"...bingit telinga aku nk dengar dialog tu.....tapi at least aku dpt mkn jugakkkkkkk...ngeh3...ermm itu zaman aku jadik auditor dulu la, zaman segala macamnya malas aku nak buat, sumenya main order free jek...tapi before pemergian arwah, sempat juga la kami bercerita ttg arwah, kalau tak langsung aku tak tau dia sakit....Moga Roh bondamu tenang dan aman disana, bersama golongan soleh..Aminn
Ermmm....sebut ttg kematian, teringat kisah satu hari di sebuah hospital...Selepas dua hari warded, dia dah tak tahan nak buat macam2 yang dia selalu buat...lappy dah on off banyak kali, segala cerita dah abis tgk dlm hard disk.....dah bosan dgn doktor yg senyum2 masa pegang tangan nak suntik amek darah, wahh dia ingt tak sakit masa cucuk tu....adengan pusing kanan kiri, bangun duduk tak berapa blh tido kat atas katil hospital, bunyik macam2 la....ntah hape2 lagi la alasan yang hati dia bagi masa tu....maka saat ucapkan selamat tinggal pada katil tersayang, mari melarikan diri dari sepital....tanak masuk hospital lagikkk...padahalnya alasan lari hospital, bukannya apa pun, dah bosan....nak buat kerja jugakkkkk....."degil" ayat tu memang terbaik masuk gegendang telinga dia masa tu....wahhhhhh sedapnya cakap...bapok bosannya duduk situ org lain tanak amek kira...Itulah, masa Allah bagi berehat, sebok nak buat kerja itu ini, bila tgh penat kerja, masa tu la sebok berdoa, nak berehattt yo la...itu la dia pada suatu hari....sape dia tu? heheheh cik ida sengal laaaaa......dh degil, bila nak baek sakitnya kan...hehheh

Eh..eh apa kaitan dgn daun tu pulak ek...entah, tapi dalam seminggu ni memang teringat tentang mcm sesuatu....berkaitan dengan gugurnya sehelai daun itu....Andaikata namaku yang tertulis, saat itu aku pun tak pasti apa perasaanku.....dan bila teringat kisahku di hospital duluuuuuuuuuuuuu....hehhe mcm lama sgt kan ..entah2 baru 2 3 jam lepas jek melarikan diri...masa tu la terbayang banyak perkara.....apa yang akan aku buat..apa yang akan aku bawa.....apa yn akan aku tinggalkan....segala macam....tapiiii bersediakah aku? Bersedia atau tidak, bila namaku telah tertulis, maka lakukan lah yang terbaik sebelum ajal menjemput dan semoga selamat mereka yang akan aku tinggalkan.

Friday, 21 September 2012

Iya, aku memang memilih

Iya, aku memang memilih
Memilih lelaki yang tidak berseluar pendek dalam setiap aktivitinya
Tapi, aku masih lagi tidak bertudung dalam setiap perjalanan keluarku
.
Iya aku memang memilih
Memilih lelaki yang tidak sesuka hatinya menyentuhku
Tapi, aku masih lagi mendedahkan tubuhku, tidak menjaga auratku
.
Iya, aku memang memilih
Memilih lelaki yang sentiasa mencari rezeki yang halal untukku
Tapi, aku masih lagi menipu dan mencuri untuk mengisi perutku
.
Iya, aku memang memilih
Memilih lelaki yang sentiasa menjaga solat lima waktunya
Tapi, setiap kali azan dilaungkan aku masih lagi berlibur bersama temanku
.
Iya, aku memang memilih
Memilih lelaki yang mampu menjadi imam dalam setiap solat-solatku
Tapi, aku masih tidak mampu berjemaah di surau pada zaman bujangku
.
Iya, aku memang memilih
Memilih lelaki yang mampu mengajar zuriat-zuriatku mengenal jawi
Tapi, aku sendiri “alif, ba, ta” tak lepas-lepas nak baca lagi
.
Iya, aku memang memilih
Memilih lelaki yang akan mendidik aku dan zuriatku mengaji
Tapi, lepas solat pun aku lupa membaca Al-Quran sendiri
.
Iya, aku memang memilih
Lelaki yang menyayangi ibu bapanya melebihi nyawa sendiri
Tapi, aku masih lagi mengabaikan kasih sayang yang mereka beri
.
Iya, aku memang memilih
Lelaki yang berzikir dan solat saat bangun sepertiga pagi
Tapi, aku masih tetap nak peluk bantal melayan mimpi indah lagi
.
Iya, aku memang memilih
Memilih lelaki yang menjaga tuturkata dan perilakunya
Tapi, aku masih lagi lantang bersuara, umpat mengeji
.
Iya, aku memang memilih
Memilih lelaki yang sentiasa basah dengan  zikirnya saban hari
Tapi, aku masih lagi suka mendendangkan lagu mengisi masa sunyi
.
Iya, aku memang memilih
Memilih lelaki yang sentiasa menegur saat aku betul mahupun khilaf
Tapi, aku tetap suka menganggapnya berkicau bagai camar yang terbang
.
Iya, aku memang memilih
Memilih lelaki yang akan bersamaku dunia dan akhiratku
Tapi, aku masih lagi mengambil mudah urusan agamaku
.
Iya, aku memang memilih
Memilih lelaki yang sentiasa membawaku ke syurgaMu
.
MAKA, aku akan sentiasa berusaha menjadi hambaMu yang terbaik
Kerana Allah telah menjanjikan
Perempuan yang baik, hanya untuk lelaki yang baik
Perempuan yang jahat, hanya untuk lelaki yang jahat
Dan...InsyaAllah serta Alhamdulillah

Thursday, 13 September 2012

Dulu dan Sekarang

Dulu...pegi sekolah kayuh basikal jer, takpun jalan kaki ngan kawan2
Sekarang...bermacam jenis jenama kereta depan pagar sekolah drop anak2 mereka

Dulu...pegi sekolah ramai yang pakai skirt aje (alamak tak reti nk sebut nama baju tu)
Sekarang...majoriti berbaju kurung dan bertudung wpun darjah satu

Dulu...cikgu lalu tepi kelas jek terus senyap, tak berdecit langsung
Sekarang...hai cikgu, pakai baju baru ek ai nih

Dulu...kalau boleh taknak langsung lalu kat bilik guru, TAKOT
Sekarang...dlm sehari lima enam kali muka dia saja kat dalam bilik guru tu

Dulu...nak telepon cikgu tanya hal2 kat skolah pun tak berani
Sekarang...SMS cikgu say "gunite, sleep tight" "morning, have a nice day" tu perkara biasa jer

Dulu...tak tido malam mak temankan nak siapkan homework
Sekarang...datang skolah dengan muka tak bersalah je homework tak siap

Dulu...zapp, kena libas ngan cikgu sebab suh hantar buku ai selasa, ai rabu baru buku ada atas meja
Sekarang...ok, murid2, tak siap kije lagi takpe, esok usaha lagi ye utk siapkan homewok kamu, cuba lagi tau, jangan give up

Dulu...dinding belakang class aku tu jadi mangsa masa hantukan kepala sebab cikgu bagi 10 soklan, kitorg juz jwb 5 jek
Sekarang...usap-usap kepala murid ye, sambil cakap "jangan degil ye, cikgu bagi kije skolah ni supaya kamu pandai, jadi buat la kije tu, jangan malas tau"

Dulu...kutip biji saga dan cari lidi kelapa nak teror mengira dan hafal sifir
Sekarang...tampal la sebesar dinding pun segala sifir, idok ler jugek mahirnya

Dulu...tak mampu bawak add math xde plak aku ckp kt abah nak pindah sekolah, tak berani
Sekarang...bersusah payah mak ayah minatk borang tukar sekolah..alasan "anak sy tak mampu belajar BM kat sini, ckgu garang laa, ank x dpt fokus" hehe klise

Dulu...cikgu mengajar generasi X mcm harimau meroyan, tapi lahir la generasi beraneka bidang yang kuat menghadapi apa jua cabaran yang datang

Sekarang, cikgu mengajar generasi Y penuh berdondang sayang, sebab tu lahir la mereka yang take for granted utk banyak perkara, lemah sana sini sebab merasa diri terlalu bagus. Tak mampu ditegur tak boleh di usik, bimbang emosi diri terusik..

hehehhe

Dulu...bila ckgu masuk class jer ckgu ckp " ok class, bukak buku teks sekarang, kita sambung belajar semula"
Sekarang..."ok class, cikgu dh start nak ngajar nih, sape yang nk blajo blh ddk dlm class, yang rasa malas boleh la ke padang main2 atau ke surau tidur ye, takde masalah, jgn risau cikgu tak marah, buat la"

Esok..."cikgu kenapa anak saya teruk sgt belajar nih, itu tak tau, ini tak boleh buat, itu tak faham, ini tak reti, pemalas sangat"

Lusa..."encik, puan, kami jalankan tanggungjawab mendidik dan memberi ilmu, tapi kami tak boleh tegur bila buat silap, kami tak boleh usik bila dia tak beradab, kami tak boleh sentuh, bila dia khilaf, kerana kami cuma seorang CIKGU, yang sentiasa ditegur bila suara bervolume tinggi, yang sentiasa dimarah kerana menggunakan rotan dan sentiasa di jeling kerana cubitan kerana cuba menjadikan anak tuan puan seorang manusia berguna dunia dan akhiratnya, jadi terimalah mereka seadanya sahaja yer"

Saturday, 8 September 2012

~~untung laaaa jadik cikgu~~

Assalamualaikum...sihat semua ek? Heheee nak senyum setiap kali keluarkan atau dengar ayat kat atas tu " UNTUNG LAAA JADIK CIKGU"...mana taknya, kat skolah macam dah jadik trademark cikgu2 kat sini, asal bersembang jek or buat sumtin, tetiba ayat tu pun kuar...hahahhah...apa kes? ini sume gara2 cik engineer liyana kita yang tak sempat berfikir masa buat statement dulu kot....lawak lawak.....masa baca statement tu dulu, punya la bising cikgu2 ni kan...tapi siti nani lg best, baca blog tu, ngan blog yang balasnya, dgn nada yg cukup menarik....tapi ayat yg kitorg guna sekarang ni pinjam ayat seorang suami yg beristerikan cikgu...dia guna ayat "untung la bini aku cikgu"....kitorg ejas sket jek....

Aduyaiiiii....apa la yg nak dibising2kan dgn kije cikgu ni..hanya yg faham je tak akan komen banyak2....hanya yang berada dalam dunia perguruan dan berkeluargakan warga pendidik sahaja faham bagaimana tugas seorang guru itu....aku malas nak explain kat sini coz dah berjuta blog yang tolong jawabkan semua yang berkaitan dgn guru...itu sahaja...tapi agak2 la bila nak bercakap, jangan bandingkan setiap kerja dengan kerja yang lain...setiap kerja ada kekuatan, setiap kerja ada kelemahan....setiap orang yang diamanahkan pada kerja tersebut pasti ada kelemahan dia...begitu juga seorang guru..

ini asal kes cikgu rotan budak, dah kecoh satu mesia cikgu dera anak dia, bukan nak mendidik....bila kes ustaz rogol pelajar, dah bising seantero dunia, "tengok tu, cikgu pun blh makan anak murid, takde agama betoi, ustaz pulak tu, macam mana la blh jadik cikgu".....bila kes cikgu bising2 sket sbb banyak sgt kije yang pengkeranian diberikan, bising lagi satu mesia...kononnya cikgu ni manja bagi asal bagi kije jek, dah kuar kat TV, so kuar la ayat " dah malas nk buat kije berenti jer la jd cikgu, tak ikhlas langsung nk didik anak bangsa"....bila kes cikgu berintenet ke, ber BLOG ke, ber FB ke, dah bising, kononnya ckgu ni kijenya ngadap lappy jer, bukan nk buat kerja....bila kes gaji cikgu baru naik je sedikit kerajaan bagi, dah kecoh sume org, kononnya tak payah buat pelarasan pun tak apa, ckgu byk buat part time sana sini....hohohoo banyak lagi la dialog2 comel yang selalu kita dengar kan.....ermm hehee

owhh luper...ni bkn blog protes ok...tgh taip dlm keadaan tersenyum dan rasional, bkn tgh marah2 pun...lps kitorg baca ai tu yer marah, lps tu blh lak gelak2 coz ktorg anggap org yg berckp dn menulis tu akalnya tak panjang, mungkin dia mntk jadik ckgu tak dapat2 kan...heheh gurau jekk

ok pd aku simple jek, guru sentiasa diperhatikan...silap sket jek...zapppp kuar masuk tv paper dan mcm2 media la...jarang2 nk dgr org ungkit akauntan tu pukul anak dia sbb malas buat kije sklh, susah nk dgr lawyer tu libas anak dia sbb tido dlm kelas, sbb apa? sbb pagi2 mereka dh hantar anak ke sekolah utk dijaga oleh guru, kalau blh biar siap ada sukan smpi ptg, senang sbb apa, bila abes opis hour, dh blh amek anak kt skul, jimat duit bayor bibik kan...bila engineer rogol budak, kecohnya sehari jek, esok org dh lupa, xde pulak dgr ayat "xde agama agaknya engineer tu, sia-sia blajo tinggi2, bo***nya setinggi bangunan sekolah dia juga"...xde kan dgr ayat tu....bila org professional lain kena buat kije itu ini, xde plak bising2 masuk berita bagai sbb apa? sbb OTnya melimpah ruah masuk poketnya...bukan mereka tak bising, berbakul-bakul protes yg keluar dr mulut mereka, cuma tak sampai kt telinga org luar..bila org kije lain bertenet bagai blh, knp ckgu tak blh, masa tu jer la nk release tensen skjp, rehatkn otak, tambah input google sana sini carik info, karang kalau anak murid tanya ckgu tak dpt jawab, org luar kata "apa la ckgu ni, tanya soklan cikai pun x mampu jwb"..hehhe hello otak ckgu pn CPU yg blh save mcm2, kdg2 kena virus jugak, format dan perlu save ilmu baru...haiyaaaa cikai punyer issue lor...tiap 6 bln or setaon skali org yg kerja lain naik gaji, xde kecoh satu mesia, jadi jgn la bila gaji kami yg naik se"coit" ni di jadikn issue besar, kalau kira per"hour" 24/7 waktu kerjanya, tak mampu di nilai oleh setiap titis pelu mereka dgn apa pun....jangan la kerana sekali cikgu melakukan kesalahan, anda cop mereka terlalu rendah nilainya...

apa jua pekerjaan yang dilakukan, setiap bidang yang diceburi pasti ada masalah di dalamnya....kerana org yg menjalankan amanah kerja itu cuma manusia biasa, yang zahirnya di anugerahkan Allah tenaga untuk menjalankan tanggungjawab dimuka bumi ini sebagai khalifahNya...yakinlah, apa jua pekerjaan yang kita lakukan sekarang, adalah sebaghagian dari perancanganNya utk kita, tugas kita melakukan yang terbaik. Jika kita seorang peguam, sentiasalah martabatkan perjuangan Islam yang sering kamu perkatakan, jika kita seorang doktor, ikhlaskan hati melayan setiap pesakit yg menemui kita, jika kita seorang akauntan, sentiasa pastikan budaya kewangan kita dan kewangan org lain terjaga baik, hak kita bkn hak org lain dan hak org lain tetap bukan hak kita....jika kita seorang engineer, sentiasa pastikan tugasan yang kita laksanakan betul2 menepati kehendak setiap yg berharap, jgn harap poket tebal jek, kije suam2 kuku yo...hehhe (jgn marag kawan2ku yg engineer ek) korg lain aku tau doh "peel" korg....jika kita kije apa sekalipun, jalankan sesempurna mungkin apa yg telah kita pilih dan sebnarnya pilihan itu adalah yg terbaik utk kita wpun beban kerjanya MasyaAllah, tak terjangkau dek akalmu (bak kata Elyana...hahhaa)

Belajarlah jangan terlalu mencari kelemahan orang lain, kerana bimbang tak sempat nak duduk, Tuhan terus tunjukkan kelemahan kita pada semua orang...mengeluh itu fitrah manusia, mencari salah orang itu, keseronokan manusia tapi membantu manusia untuk mengatasi kelemahan mereka terlalu sukar...kalau boleh kita nak tengok orang lain jatuh maruahnya hingga terduduk mencium lantai, kalau boleh kita mahu hanya kita yang dipandang oleh org atasan kita, kalau boleh kita nak org lain tahu bahawa hanya kita sahaja yang pandai buat semua perkara.....aduyaiii susah-sudah la....masa untuk jadi org zaman jepun yang penuh hipokrit sudah berlalu, so bantu la org lain utk sama-sama naik dan berjaya, bukan menjatuhkan....kerana esok2 kejatuhan bangsa kita sendiri, kerana kebodohan bangsa kita menguruskan diri, dan pihak luar hanya bertepuk tangan melihat kita, sambil mengintai peluang mencari ruang menggantikan kita...ermmm entoh ler...

apa la yang kamu ngomelkan ni cik ida...heehee biasa la aku masa utk releasekan apa yg tersimpan kt kepala dan hati...ulpssss ni tgh berblog pada hari sabtu yer, masa cuti, bkn di skolah ek....nnt2 jadik isu lagi...hahhahah..ok utk rakan seperjuangan selamat menjadi pendidik yang berjaya di dunia dan akhirat, martabatkan profession ini sehingga org luar tak mampu memperkatakan setiap inci kesilapan kita...owh teringat kata2 Dato Pengarah tadi, "setiap murid ada hak utk dpt markah 100% bagi setiap subjek yg diambilnya, maka tugas guru merealisasikannya" "guru salah jika anak murid gagal, tiada kesalahan diletakkan pada murid kerana kegagalannya"...yeah ayat terbaik yang para guru sentiasa terima...aku tak nafikan apa kata Dato' Pengarah tadi..cuma satu jawapan aku "murid berhak dapat 100% markah yg sepatutnya utk diri mereka, tapi jika mereka sendiri menafikan hak mereka, dgn malas berusaha, malas mengulangkaji, malas buat kerja sekolah, hak yang sepatutnya menjadi hak mereka wajar di ketepikan" SIMPLE...kejayaan hanya hak org yang ingin berusaha dan faham maksud keberkatan dari ilmu yang diberikan....

hohoho...untung la jadik cikgu kan....toink3 dan aku suka dgn apa yg aku buat wpun mcm2 yg org pertikaikan pd profession ni, anggap la, mcm burung2 yg berkicau jek...tak pun mcm ayam jantan berkokok, bangun ke tak bangun ke manusia dgn setiap bunyi kokokan dia tu, dia tetap berbunyi...kenapa? sbb tanggungjawab sudah dijalankan, cuma kesedaran untuk menjalankan tanggungjawab shj diperlukan...okaiiii luv u..muahhhhh

Tuesday, 28 August 2012

Teratak Kecil Di Pinggir Desa

>TERATAK KECIL DI PINGGIR DESA
Sebuah teratak kecil di pinggir desa
Disisinya mengalir jernih alur sungai bercabang dua
Nyaman dan dingin di sekitarnya
Terbinanya dulu dari sebuah kesangsian
Kebimbangan akan roboh tatkala cuba dihias
Runsing hancur saat angin menghempas kencang
Resah menanti teratak kecil menjadi kukuh dan indah

Sebuah teratak kecil di pinggir desa
Saat segala gundah meresap dijiwa
Mampukah teratak melindung pemiliknya
Sang bumbung berjanji
Aku akan menjadi pelindung kehidupan dan masa hadapanmu
Sang dinding berjanji
Aku akan menghalang segala tiupan kencang menyakitimu
Sang tiang berjanji
Aku cuma ingin membina teratak kecil tapi indah
Cukup untuk mencari rahmat Ilahi

Dab terbinalah teratak kecil nan indah itu
Di hias hijau daun segar
Digubah sedikit warna bungaan
Diselit zikir indah penghias taman
Dicalit cat-cat nasihat pengukuh teratak
Kerana setiap kali angin kencang melanda
Hanya itu yang mampu menjadi ubat sang teratak kukuh semula

Lama kurenung teratak kecil itu
Yang kini kian dimamah waktu
Bumbungnya telah bocor menampakkan lorong-lorong cahaya
Yang kini menembusi lantai
Dindingnya telah pecah
Menyejukkan rongga setiap kali angin bertiup
Tiangnya kian rapuh
Hampir patah kunyahan anai-anai kecil

Tapi
Aku masih menanti untuk menghias semula
Teratak kecil di pinggir desa
Menuntut janji sang bumbung
Meminta simpati sang dinding
Mengharapkan kembali kukuhnya sang tiang
Seperti awalnya terbina sang teratak


Biar apapun halangannya
Walau berapapun usianya
Andai goyahnya segala material
Tetap masih berharap
Teratak kecil di pinggir desa
Tetap kekal dan kukuh di situ
Bukan sekadar menjadi lipatan sejarah yang sekadar diceritakan
Tapi dihuni dan di hiasi
Serta disuburkan dengan taman indah
Biar sungainya terpaksa mengairi taman lain
Dia ikhlas menjadikan bungaan ini subur dan mekar kembali
Walau apapun lakarannya

Tuesday, 24 July 2012

tinkin bout memory

Assalamualaikum dan selamat malam……heheh kerajinan di malam2 hari menarikan jemari di keyboard yang ada habuk sket nih…hahaha pemalas tul nak lap ek..Alhamdulillah, dah selamat semua orang berbuka puasa untuk hari ke-4 dan malam ke lima nihh….dan kat area umah aku nih meriah terawihnya..maklum ler, yang tua2 lagi ramai dari yang muda, mana tak meriahhh macam2 menda blh dengar bila dorang bersembang…ulpsss bukan mengumpat ek, Cuma cite2 dongeng rakyat jek…

Dua hari ni kat skul metin ngan taklimat jer…penat tapi aku tak dapat focus pun….baru tau my principal ada mention nama aku masa tgh cite pasal kes perdagangan aku tu…hehe punya la semangat bersembang, tak pasan dunia lain pun…tadik pun sama, aku buat lagi perangai semalam…sah la, masa bulan pose aku mmg takleh dgr mesyuarat, kije aku wat kang, nak nyembang ajer…huhuhu sowi la yer

Baru jer berbual dgn sahabat lama, sejak masing2 bawa diri mencari rezeki mmg lama giler kitorang tak jumpe…dulu zaman kecik2 sama2 jalan kaki nak g sklh agama ptg2 (ermm jalan kaki ke naik basikal ek??)….tgk mood, kdg2 nak jalan kaki kitorg jln kaki, klu nak ponteng skolah nak balik tgk “Moero Attack” “Gaban” “Satria Baja Hitam” ke “Dewi Sakti” ked an ntah macam2 cite yang mengganggu minda kitorang time kat skolah agama dulu, so kitorg akn nek beskal…reason dia…heheh senang nak melarikan diri balik ke rumah nk tgk tv….time rehat kul 4.30 jek, kitorang mencabutkan diri balik, sampai one day Arwah Ustaz Muhaillid (ustaz terbaek aku yg sgt penyayang yg ajar kitorg tauhid smpi aku grad darjah 6 la) dtg la tanye apsal tiap2 ptg hilang manjang, nak2 kalau time class bahasa arab ngan fiqh….kihkihkih…bukan tak sayang kat ustaz rusli tu, tapi jiwa budak2, tgh semangat lagi nak bersukaria…sampai mak aku libas ngan getah paip la masa aku duk atas pokok rambutan intai2 tv dlm rumah nk tgk cite tuh…..dpt pulak adik yg sporting tlg bukakkan chanel akk kesayangan dia nih…hikhikhik

Kalau sebut pasal sklh agama mmg kerenah tak pernah abes kat sana…rindunya pada laksa ngan kuih karipap yang ummi buat, dan hobi kitorang tiap2 petang bila balik sklh singgah kat tepi padang bola, tgk org men bola then jalan senyap2 ket kat dusun tepi tu, menciluk air kelapa muda ketua kampung aku dulu…..sampai xde buah la kelapa tu kitorg buat…..blh lak buat sume sendirik tu, panjat sendiri, pecahkan kelapa ngan mkn isi dia ketuk kat pangkin tepi pokok tu aje….haiyaaa sgt kritikal dulu…tu belum cite melepak kat kebun belakang umah yana, makan buah-buahan tempatan kat dusun Pak D___....lagi teruk, sampai terpaksa nyorok kat dlm longkang berair kt tepi kubur tu la dulu kitorag nih….huhuhu kalau mak aku tau, mau kena libas lagi tu….tu hobi paling tak leh lupa dan saban hari yg kitorg buat masa pegi dan balik sklh agama…..kihkihkih geng2 sume nakal2 belaka….tapi tu dulu, zaman lum cukup umur, baru darjah 4 ngan 5, nakal sangat lg…tapi kitorg dh mintak maaf kat tuan2 dusun tu, terutama tuan dusun kt kubur tu, dia senyum jer masa kitorg mintak maap tem raya tu, dh sklh menengah baru berani mintak maaf…, lum kira nasi lemak kat kedai pak cik ripin yang kitorang amek, maklum la kedai tu jarang ada org nk jaga, amek nasik lemak dia yg mmg terkenal sedaonya dulu, bwk g skolah, makan dgn riang rianya….tapi tak bayar masa amek tu, esok lusa dtg kedai tu lagi tinggalkan duit kat tepi meja tu, konon2 kitorang bayar utang la….owh2….nakal berhemah lagi laa ktorg dulu, hahah rindunya zaman dulu2….

Tak sangka pulak, malam2 ramadhan ni mengimbas kenangan kami bersama lebih 20 tahun dulu…huhuhu tgk angka dh sangat banyak tu, dulu masa menulis di sekolah tak pernah guna jarak umur yang besar tu…..apapun semoga kami semua bahagia walau dimana sahaja kitorang berada….jarak yg sgt jauh tak akan pernah memisah persahabatan yang terbina sekian lama….seperti mana kerinduan kepada mak, abah, abg dan adik2 ku, begitulah kerinduan kepada mereka yang pernah hadir dalam hidupku sepanjang usia ini…..time2 puasa ni bila terpandang parut kat tepi dahi nih teringat adik aku yang tolong cucuhkan bunga api dia kat kepala aku nih, dia jugak yg tolong cucuhkan kat perut dik ja’a aku tuhh…hehe semuanya memori…”kenangi yang dulu, hargai yang sekarang, kerana ianya sukar di ulang”…..Selamat Berpuasa…muahhhhh

Monday, 23 July 2012

Malam Ke-4 Ramadhan

Camat malammm…hurmmm baru menyiapkan account client haku nihh..dah lama beralasan dgn dorg, dan malam ni Alhamdulillah, siap punnn, blh la bilk an kat dia then fikir2kan nak beli apa yer kat Jusco nanti..ngeh3…Pulang dari sekolah tadi selesaikan apa yang patut sebentar dan duduk menhadap lappy tersayang aku nihh…dan najihah pun menelepon haku dgn suara yg geram, ntah apa yg nak dia cite, nyampah aku, cuber cite terus, takdelah aku saspen jekk

Takpelah, hal sekolah gamaknya…..ehhehe dah kat umah juz pikirkan hal sendiri jer ek…Ulpss terlupa, Alhamdulillah ada duit raya yang bakal diterima, semoga rezeki pemberinya makin melimpah ruah kerana mengeluarkan wang sendiri utk diberikan kepada kami berlima….mungkin tidak setimpal apa yang kami usahakan tapi bersyukurlah rezeki tu tetap ada, dan nak sedapkan hati dgn kak nani tadi, kitorang ckp, “mungkin rezeki kita lg byk lepas ni kot compared ngan org lain, deme dh bagi pun kira Alhamdulillah dh” heheh dan dialog yang sama kuar dr mulut kitorang, hahhaa jeng3 destinasi sama utk sopin raya..hehhe maklumlah dia dh survey brg ngan si raihan tu rupanya…ceh lupakan haku ek..anyway tq once again..

Erm nak cite apa ek…heheh hari ni Cuma menjadi pemerhati sekeliling, sesekali mendengar suara2 burung berkicau…adakalanya suara itu menyakitkan, tapi kita diamkan saja kerana malas membalas…mungkin mereka tidak perasan perkataan yang keluar dari mulutnya mengguris hati kita, tapi kerana senyuman yang kita lemparkan, dia tidak perasan yang kata2nya terkesan pada hati kita…biarlah tindakan refleks kot, tapi pd aku dalam maknanya…



Sesekali melihat kerenah teman disini, pelbagai ragam ceritanya…dengan anak2 didik yang berjuta kerenahnya, kadangkala mencuit hati kita walaupun ada seketika melukakan kita…hehhe biasalah lukisan kehidupan kan, meriahkan dengan pelbagai warna pelangi..tapi kadang2 tanpa sedar kita membuatnya kecewa dan terluka, menjadi pemerhati kadang2 membuat aku terasa kesakitannya, then aku luahkan pada yang memahaminya…hehehe…

Kenapa masih wujud perbezaan? Terfikir sesuatu ketika menjamah juadah berbuka, kadang-kadang perkara remeh boleh menjadi satu isu diminda ini….bukan apa, aku takde masalah, kau buat camne pun aku luka sikit pun tidak, Cuma sesekali melihat reaksi sang teman, aku tahu dia terkilan…Cuma tidak diluahkan……dan aku sendiri melihat telatah mereka, ya itulah skrip yang diceritakan kepadaku, sama seperti yang aku lihat dan dengar….tak berubah…entah laaa, sepatutnya ramadhan mengubah sesuatu, tapi kita tunggulah, mungkin ada sedikit keajaiban, jika tidak anggaplah tiba masanya nanti mereka membuat kita jadi lebih kuat ataupun mereka yang tersedar sendiri…toink3

Pada aku simple, yeah aku mmg outspoken, apa yg aku rasa aku nak luahkan aku akan bgtau, marah aku tunjuk, gembira apatah lagi….Cuma bila kita jadi manusia, apa yang kita cakap dihadapan kita, biarlah sama dengan dibelakang kita…..jangan pula di hadapan kita memberi senyuman, tapi bila di belakang kita, ludahan yang mereka hulurkan…..dan itu lah manusia yang kita ramai jumpe di bumi ini dari dulu hingga kini….sama2 belajar menjadi manusia sempurna…teringat kata kak azah dulu “ apa yang dia buat pada kita, kalau tak kena pada diri dia hari ni, mungkin anak2 dia yang akan merasanya nanti, tak payah risau”…masa tu baru dia teringat, “owh aku pernah buat ni pada si polan dulu” ..hehhe BINGGO..heheh jahat gue

Tuesday, 17 July 2012

Selamat Datang Ramadhan

Selamat datang Ya Ramadhan….saban tahun kami menunggumu, bukan kerana lepas Ramadhan itu Syawal, maka boleh la meloncat2 main bunga api menjelang hari raya…ehhe itu zaman dulu, zaman paleolitik sebelum mengenal betapa berharganya bulan ini…..

Lets check apa kelebihan Ramadhan untuk kita buat checklist dan perbaikinya sementara Allah beri peluang dan mampu menarik dan menghembus nafas dengan sempura di dunia ini…toink3

Hadis1
Nabi SAW bersabda,
” Solat lima waktu, Jumaat ke Jumaat, Ramadhan ke Ramadhan, adalah penghapus dosa-dosa yang terjadi di antara waktu tersebut jika dijauhi dosa-dosa besar.”
(HR Muslim no:233)

Hadis2 Nabi SAW bersabda,
” Sesiapa sempat bertemu Raadhan dan tidak diampun dosanya, maka semakin jauhlah dia dengan Allah ” (HR Ibn Hibban)

Hadis3 Nabi SAW bersabda,
” Telah datang kepadamu Ramadhan, bulan berkat, Allah mewajibkan kamu berpuasa, pada bulan ini pintu-pintu syurga dibuka dan pintu-pintu neraka ditutup, syaitan diikat dan di malamnya terdapat malam yang lebih baik dari seribu bulan,”
(HR Imam Ahmad dan Imam Nasa’i)

Hadis4 Nabi SAW bersabda,
” Apabila tiba bulan Ramadhan, maka dibuka pintu-pintu rahmat.”
(HR Muslim)

Hadis5 Nabi SAW bersabda
,” Sesiapa berpuasa pada bulan Ramadhan kerana iman dan ikhlas mengharapkan pahala dari Allah, maka dosanya yang lalu akan di ampun oleh Allah.”
(HR Bukhari)

Ermmm banyak lagi yang kamu semua pun tahu rite….Cuma masih lagi memerhati sekeliling, perancangan ingin berubah menjadi terbaik, tapi kadang2 masih melakukan perkara yang tidak sepatutnya, maka kita sentiasa mengharapkan perubahan terutamanya dalam bulan yang paling baik dan doa mudah dimakbulkan Allah…

Terdengar perbualan hamba Allah ini, bukan sengaja nak dengar ek, tapi kalau dh diberi peluang dengar apa salahnya kan, sambil2 baca buku dapat juga kita iktibar dari perbualan tersebut….nama di rahsiakan kerana tuuutttt…heheh (kisah dari hati, dtg dlm mimpi je nih)


Soalan 1

Aku mendengar dia mengeluh “ Mengapa hati tetap rasa tak tenang”

Dan hati nakal aku ni pulak yg tolong jawab “ Kamu tu manusia yang tau berjanji, tapi tak berani nak tunaikan setiap janji kamu” hehehh jahat betoi

Tapi jawapan sebenarnya ustazah ckp “kamu jauh dari Allah, sbb tu tak tenang”

Soalan 2

Aku mendengar dia mengeluh “ Mengapa bila dapat duit jer taaakk pernah cukup?”

Dan hati sengal aku tlg jawab lagi “ Tu la, suka mainkan org, meminjam mcm arnab tapi masa membayar mcm kura2, buat2 lupa plak tu”

Tapi jawapannya ustaz ckp “ mungkin duit yg kamu terima dari sumber yg tak sepatutnya ataupun hak org lain, sbb tu berada sekejap jer dlm tangan kita”

Soalan 3

Aku mendengar dia mengeluh lagi “kenapalah susah sgt nk dpt projek skrg ni, wpun mcm2 usaha dh buat”

Dan hati aku yg mengada ni tlg jwb lagi “ Alahai….tu la suka ckp besar, sentiasa rasa diri tu baik aje, org lain selalu slh pada mata ko, ha kn dh Tuhan tutup rezeki ko”

Hehehhe tp jawapan sebenarnya “setiap anak adam itu telah Allah tetapkan rezekinya, bila ia bkn hak kita, dah atas tapak tangan pun blh jatuh kat org lain juge, usaha, usaha dan usaha”

Soalan 4

Aku mendengar dia mengeluh “kenapa aku tak mcm org lain, sume sempurna, tapi aku?”

Nakal lagi hati aku ni “ What u give, u get back”

Tapi jawapan sebenarnya “ Hehehhe hanya Allah Maha Mengetahui”

Soalan 5

Aku mendengar dia bertanya “ Hanim, kamu dgr ker apa yg dibincangkn ini”

Ngeh3….makcik menipu…” Ape lak, kan tgh baca buku nihh, apa lak nk dgr2, bknnya gossip best pun” hehehe

Dan begitulah kisahnya hari ini……cerita menjelang Ramadhan…Mohon maaf atas semua kesilapan samada sengaja mahu pun tidak aku sedari kepada kalian semua…aku insan biasa (cewahhh) Honestly, ye aku mmg minta maaf pd semua, mana tau ini Ramadhan terakhir utkku..Jika ada hati terguris, jika ada yg masih terasa dihati, jika masih ada marah yang tersisa, maaf sekali lagi…..ye, maaf itu senang utk kita ucapkan, lps buat salah mintak maap, alwiz mcm tu kan, dan selagi peluang itu diberikan, ambillah…jangan sampai tiada peluang langsung diberikan kepada kita hanya kerana keegoan dan sedikit terkilan yang masih bersisa di hati…mmg sukar memaafkan, tapi mari belajar, kerana aku sendiri belajar meminta maaf dan memaafkan walaupun ada sisa gurisan dihati yang mungkin tak akan terpadam utk selama-lamanya.

Selamat Berpuasaaaaa……nk menyiapkan autogarage account yg bank statementnya enth kat mana haku letakkk…huwaaa pikir la kat mana kamu simpan cik ida oiiiiiiiii, fee dia kamu blh beli kasut ngn henbeg raya..ngeh3

~~kisah lucu teladan~~

Kisah lucu yang patut dijadikan teladan..

"Sayang, tengok nih. Cantiknya Al-Quran ni. Warna keemasan. Sesuai untuk kita buat hantaran" pekik Jamilah kepada Nabil.

"Sini pun cantik juga. Warna unggu keemasan. Mana satu kita nak beli ni?" balas Nabil.

Mereka sedang asyik mencari bahan-bahan untuk dibuat hantaran. Tinggal satu lagi yang masih dicari-cari iaitu Al-Quran yang bakal dijadikan hantaran.

"Tapi, yang ni lagi best, ada terjemahan arab" keluh Jamilah." Ala , awak bukan reti pun bahasa arab" jawab Nabil.

Tergelak Jamilah. Berbahagia rasanya dapat calon suami seperti Nabil. Prihatin.

"Apa yang saudara cari tu. Nampak seronok saya lihat" tegur pakcik berbaju putih. Jaluran baju ke bawah menampakkan lagi seri wajah seorang pakcik dalam lingkungan 40-an.

"Oh, kami cari Al-Quran. Nak buat hantaran. Maklumlah, nak bina masjid sengih Nabil. Jamilah ikut senyum tidak jauh dari situ.

"Oh. Bagus lah. Adik selalu baca waktu bila?" pakcik menyoal sambiltersenyum.
"Aa... aa.. lama dah saya tak baca, pakcik" teragak-agak Nabil menjawab. Jamilah sudah di sebelah rak yang lain.

"Kalau gitu, tak perlu lah beli AlQuran kalau sekadar hantaran. Kesian AL-Quran. Itu bukan kitab hiasan, dik" tegur pakcik berhemah.

"Alah, pakcik nih. Kacau daun pulak urusan orang muda. Kami beli ni nak baca la" tiba-tiba Jamilah muncul dengan selamba jawapannya.

"Oh, baguslah. Kalau gitu beli lah tafsir Ar-Rahman. Ada tafsiran lagi" cadang pakcik. Mukanya nampak seperti orang-orang ahli masjid.

"Ala , besar lah pakcik. Kami nak pilih nih. Kiut lagi" senyum Jamilah mengangkat bungkusan Al-Quran warna unggu keemasan. Saiznya kecil.

"Jangan lupa baca ya" pakcik dengan selamba sambil meninggalkan pasangan tersebut.
"Sibuk je la pakcik tu" Jamilah mengomel. Nabil kelihatan serba salah.

Mungkin 'terpukul' dengan kata-kata seorang pakcik yang muncul secara tiba-tiba. Hari yang dinantikan sudah tiba. Mereka sudah bersolek. Hari nan indah. Terlalu indah buat pasangan teruna dan dara yang bakal disatukan. Nabil dan Jamilah tidak sabar-sabar menantikan ucapan indah tersebut. Pak imam baru sahaja sampai.

"Assalamualaikum semua" ucapan salam Pak Imam bergema. Nabil bagai hidup semula. Dirinya terkejut. Jantung bagai gugur serta merta. Mungkin tidak percaya apa yang dipandangnya dihadapan. Ahli-ahlikeluarga berebut-rebut bersalaman dengan Pak Imam. Mukanya berseri-seri. Janggutnya putih. Jubah putih. Rambutnya ada yang berwarna putih.

"Inikah pengantin hari ini?" tegur selamba Ustaz Saad.
"Pak.. Ustaz.. kabar baik, pak... usta.. ustazz.." jawab Nabil mengigil.

Jamilah juga terkebil-kebil melihat kelibat orang yang dikenali di kedai buku 2 bulan lalu.

"Oh, sebelum tu, saya suka mendengar bacaan adik Nabil. Mudah-mudahan kita dapat mengambil manfaat dari bacaan pengantin" cadang Ustaz Saad.

Kelihatan orang ramai mengiyakan. Maklumlah, ustaz Saad merupakan antara orang dikenali oleh ahli-ahli sebagai penceramah tetap setiap hari Khamis selepas maghrib.Nabil menelan air liur. Baginya inilah saat paling menyeramkan bagi dirinya.

Peluh membasahi baju melayu satin berwarna putih.

"Ss.. su.. surah apa ustaz?" Nabil cuba mengagahkan diri. Jamilah masih melihat dari tepi tirai. Memegang kepalanya. Seperti mengagak benda yang sebaliknya berlaku..

"Oh, ayat yang mudah saja. Baca 3 ayat Surah Ar-Ra'd" kata ustaz Saad sambil menunjukkan baris giginya yang putih hasil bersugi setiap solat mengikut sunnah nabi. Surah Ar-Rad Surah Ar Ra'd

"Apa benda nih" detik hati Nabil.

"Bismillahirrahmaan irrahim.. ALL..MAA. . RIII..!!" berlagu Nabil.

Kelihatan gemuruh satu rumah pengantin perempuan. Ada yang keluar darirumah menahan gelak. Ada yang mengeluarkan air mata menahan kelucuan. Ada yang menggeleng-geleng kepala. Ibu bapa Jamilah merah padam wajahnya. Jamilah entah ke mana, mungkin berpura-pura ke tandas.

"Baru ustaz tahu ada kalimah almari di dalam AL-Quran. Adik Nabil, cara-bacanya seperti begini : A'uzubillahiminnass yaitaanirrajim. ..Bismillahirrahmanir rahim.. ALIF.. LAMM.. MIMMM... RAA.." kedengar suara gemersik Ustaz Sa'ad. Orang ramai kelihatan ingin mendengar lebih banyak lagi alunan irama AL-Qurannya. Nabil berasa seperti kilat menyambar kepalanya..

"Nabil, kamu jangan merendah-rendahkan kitab petunjuk iaitu Al-Quran. Ianya hendaklah dibaca bukan sekadar dijadikan hantaran. Malah lebih malang perlakuan seperti ini seolah-olah menghina AL-Quran. Beli AL-Quran kemudian menaruh di tempat-tempat tinggi seolah-olah ianya sudah cukup-bagi seorang muslim" tazkirah sudah bermula. Orang ramai memang senang cara penyampaian ustaz Sa'ad.

"Tinggi mana pun kamu belajar, tiada gunanya kitab yang tidak berubah ini tidak mampu kamu baca. Kitab ini pasti begini rupanya, ayatnya tetap sama, kedudukannya tidak sama. Malah, ketahuilah Allah akan menjaganya sehingga hari kiamat. Nabil, kalau kamu tahu orang-orang yang mengaku kitab AlQuran sebagai kitab petunjuk kemudian diabaikan dia pasti dilaknat oleh AlQuran itu sendiri. Tetapi beruntungnya orang-orangnya memanfaatkan AlQuran setiap hari, membacanya, menghafalnya, mengamalkan menjadikan hati terlalu tenang walapun dia bukannya seorang yang tinggi pelajarannya, kaya hidupnya dan sebagainya.. " penutup Ustaz Sa'ad sudah dikagumi orang terutama yang mengikuti ceramahnya.

Hari semakin cepat berlalu. Nabil sudah melalui hari-hari yang indah. Kitab AL-QUran yang menjadi hantaran pertunangan sudah menjadi diari kehidupannya yang aktif setiap hari.

Pit.. Pit! Jangan lupa datang rumah ustaz malam nih. Kita belajar sama-sama. Jangan lupa bawa isteri sekali ya Nabil. SMS dari ustaz Sa'ad tiba. Jamilah senyum disisi suaminya, Nabil..

Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) said: 'When a man dies and his relatives are busy in funeral, there stands an extremely handsome man by his head. When the dead body is shrouded, that man gets in between theshroud and the chest of the deceased.

Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) bersabda : 'Bila seseorang lelaki itu mati dan saudaranya sibuk dengan pengebumiannya, berdiri lelaki yangbetul-betul kacak di bahagian kepalanya. Bila mayatnya dikapan, lelaki itu berada di antara kain kapan dan si mati.Selepas pengebumian, semua orang pulang ke rumah, 2 malaikat Mungkar dan Nakir, datang dalam kubur dan cuba memisahkan lelaki kacak ini supaya mereka boleh menyoal lelaki yang telah meninggal itu seorang diri mengenai ketaatannya kepada Allah. Tapi lelaki kacak itu berkata, Dia adalah temanku, dia adalah kawanku. Aku takkan meninggalkannya seorang diri walau apa pun. Jika kamu ditetapkan untuk menyoal, lakukanlah tugasmu. Aku tidak boleh meninggalkannya sehingga aku dapati dia dimasukkan ke dalam Syurga.

'Thereafter he turns to his dead companion and says, 'I am the Qur'an,which you used to read, sometimes in a loud voice and sometimes in a lowvoice. Do not worry. After the interrogation of Munkar and Naker, you will have no grief.

'Selepas itu dia berpaling pada temannya yang meninggal dan berkata,'Aku adalah Al-Quran, yang mana kamu membacanya, kadang-kadang dengan suara yang nyaring dan kadang-kadang dengan suara yang perlahan. Jangan bimbang. Selepas soal siasat dari Mungkar dan Nakir, kamu tidak akan bersedih.

'When the interrogation is over, the handsome man arranges for him from Al-Mala'ul A'laa (the angels in Heaven) silk bedding filled with musk.

Selepas soal siasat selesai, lelaki kacak mengatur untuknya daripadaAl-Mala'ul A'laa (malaikat dalam Syurga) tempat tidur dari sutera yang dipenuhi bauan kesturi Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) said:

'On the Day of Judgement, before Allah, no other Intercessor will have a greater status than the Qur'an, neither a Prophet nor an angel.

'Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) bersabda :'Di hari pengadilan,dihadapan Allah, tiada syafaat yang lebih baik darjatnya daripada Quran,mahupun dari nabi atau malaikat.'

p/s: jadikan iktibar utk sama2 berubah...semoga kedatangan Ramadhan ini menjaadikan kita insan terbaik dunia dan akhirat

Wednesday, 11 July 2012

kadang kadang kita terlupa

Kadang-Kadang Kita Terlupa...........

Setiap hari kita di bangunkan dari tidur dengan sihat tubuh badan... sedar dari sebuah mimpi yang indah, kadang kadang membuatkan kita tersenyum sendirian... cuitan kenangan-kenangan indah yang lalu sudah cukup membuat kita bangun dengan sebuah ukiran senyuman... sehinggakan kadang-kadang kita terlupa siapa yang kurniakan kehidupan seterusnya pada hari itu dan hari-hari berikutnya....

Setiap detik kehidupan kita seringkali di temani oleh kawan-kawan yang menghiburkan, ada saja telatah kelakar mereka, tak kering gusi di buatnya... sehinggakan , kadang-kadang kita terlupa siapa yang menganugerahkan senyuman semanis itu dan perasaan riang ria itu...

Ada ketika kita rasakan kenikmatan yang di kurniakan adalah milik mutlak kita, sehingga kita takut kehilanggannya... tetapi , kadang-kadang kita terlupa , dari mana datangnya nikmat-nikmat kehidupan itu... sehinggakan kita terlupa bersyukur diatas kurniaan itu.

Kadang-kadang kita marah kepada orang yang tidak berlaku adil kepada kita... apa yang kita nak, tak diberinya, padahal orang lain semua dapat... " mana aci " ... dalam masa yang sama , kita juga tak belaku adil pada diri kita sendiri dan pencipta yang esa... sehinggakan kita terlupa marah pada diri sendiri.

Kadang-kadang kita terlupa,
kita jauh daripada Allah,
lalai dalam menjaga hubungan kita denganNya.
Sebab itu jangan ditanya kenapa kita lemah saat derita menimpa,
kerana kita rasa bantuan itu tiada daripadaNya.
Ubatnya adalah mendekat.
Biarlah dahi kepada bumi melekat.


kadang-kadang,
Allah berikan kita kekurangan,
untuk menguji kita dengan kekurangan yang kita ada itu.

kadang-kadang,
Allah duga kita dengan ketidaksempurnaan,
untuk menduga kita dengan ketidaksempurnaan yang kita miliki itu.
memang sengaja,
Allah memilih kita.
kita yang tak punya itu dan ini,
dikelilingi dengan orang yang ada itu dan ini.

kadang-kadang,
tak cukup dengan ujian kekurangan,
Allah hantar pula insan-insan yang memperlekehkan kita.
insan-insan yang memperkatakan kekurangan kita,
mulut-mulut yang mengata tentang ketidaksempurnaan kita.

dan kadang-kadang,
yang melukai hati,
bukan kekurangan yang kita miliki,
tapi,
keceluparan mulut-mulut insani yang kata-katanya tajam,
menghiris hati.

namun,
kadang-kadang,
kerana terbawa emosi,
kita lupa,
mereka juga adalah ujian.
bila kita mengaku redha dan ikhlas,
dengan ujian dan kekurangan,
maka adakah mulut-mulut orang yang kurang ilmu,
akan membuat kita sakit hati,
membuat kita membenci dan berdendam

moga Allah mengampuni kita.
kita yang diuji.
dia yang mengeji,
dan kita yang mungkin terlanjur membenci.

(kredit to cik man...pinjam kata-kata kamu..hehe)


kadang-kadang juga aku terlupa...maaf semuanya keluarga, saudara serta rakan semua...aku hanya manusia biasa

kadang-kadang terlupa banyak perkara
hingga tercalar tutur bicara
kadang terlupa banyaknya masa
kerana terlalu banyak bekerja
hingga terabai banyak perkara
ada hati yang perlu dijaga
ada jiwa perlu dipelihara
cuma mampukah menguruskannya
dek kerana kekangan setiap peristiwa
kadang terlupa diri dah tua
masih mencuba perkara zaman muda
hingga sengal segala rongga
alamakkk tensi makcik bila badan letih gilaaa
huwaaaa....mahu rehat secukupnya
perlu cas tenaga untuk agenda seterusnyaaaaaa

Sunday, 1 July 2012

"Terpaksa....jalan akhir suatu permulaan"

Assalamualaikum dan camat malam...ngeh3...esok nak skolah, awat mata tak mau tutup nih...haiyaaa ni gara2 tido lena dipetang hari kerana hujan yg sgt la lebatnya td...heheh

Weekend yg agak bz...huhu setiap hujung bulan, weekend haku akn full ngn aktiviti diri sendirik...yg penting gembira..kalau kak lela i tu sebok benor ngn prgram kanak2 OKU nye, kome pn bz ngn mereka yg istimewa nih...pagi tadi setengah hari disana, bersama mereka, dan ada insan istimewa dimata aku disitu...bila aku berbual dgnnya dan dia sudah mampu membacakan sesuatu untk aku, aku pandangnya sambil tersenyum dan air mata aku yg senang sgt nk kuar ni pun mengalir bersama....kuang3, sedih nangis, gembira pun menangis...apa la cik ida ni..sengalllllllllllllll... sepanjang mengenalinya, ini lah hari pertama dia mampu membacanya dengan lancar, dan dia dengan excitednya bercerita dgn aku yang dia sudah pandai baca itu dan ini...mcm mana aku tak menangis gembira...terima kasih Ya Allah

Sepanjang setahun berada di kawasan ini, bersama mereka yg istimewa ini (walaupun pd pandangan masyarakat mereka biasa2 shj dan kadangkala dijauhi), tapi dihati aku yakin utk mencuba yg terbaik bersama mereka...tidak perlu menyisihkan mereka kerana kita tidak tahu betapa mungkin mereka istimewa di mata Allah berbanding kita yang selalu merendah-rendahkan martabat mereka...di sini aku belajar "Terpaksa...jalan akhir kepada suatu permulaan".

Aku bersama mereka ini dahulu, bukan kerana suka2 nk berada di sini, tapi lama kelamaan aku jatuh cinta dengan kebiasaan ini..mungkin kerana terpaksa, dahulu aku disini, tapi bila sudah lama di sini, bergaul bersama mereka dan familiy mereka aku faham sesuatu yg sgt berharga dlm mengenali nilai manusia....

sama spt student kite, awalnya mungkin kerana terpaksa mereka melakukan apa yg mereka tidak suka, tapi atas arahan kite mereka melakukn setiap hari, dan jika istiqamah di hati, insyaAllah mereka mampu berubah spt apa yg kita mahukan...sama seperti org yg dipaksa solat dan mengaji, mulanya dikerah dgn sehabis daya dan keringat, dan kerana takut mereka akn melakuknnya, dan selepas bbrp lama, mereka sudah biasa dgn apa yg terpaksa itu, mereka akan lakukan dgn seikhlas hati slps itu....dan apa yg aku alami hari ini dan mungkin seterusnya, adalah bermula kerana terpaksa...dan insyaAllah mereka yg bersama aku hari ini, adlh insan istimewa yg memulakan perubahan kerana keterpaksaan pd awalnya...dan Alhamdulillah permulaan kepada sebuah senyuman slps ini.....

Tahniah untk kamu semua.....jgn bimbang dgn persepsi org luar, selagi mereka mempunyai mulut,m mereka tidak akan mampu menutup mulut mereka....tak perlu malu mengaji bersama anak2 kecil walaupun usia kita sudah dewasa, tidak perlu malu bersolat menggunakan buku, asalkan kita masih mahu berusaha berubah menjadi baik...yakinlah, org yang memperkatakan kalian itu sebenarnya dengki dengan perubahan kalian, dan percayalah mereka sebenarnya tak mampu lakukan apa yg sedang kalian lakukan sekarang....yakinlah, semuanya bermula dengan dengan satu niat utk berubah menjadi yang terbaik dan insyaAllah kami akn sentiasa bersama kalian melalui hari-hari kalian walaupun sekadar hujung minggu bersama...jgn pedulikan kata2 org, kerana kita tak pernah hidup dengan pujian mereka, dan kita tidak akan mati dengan cacian mereka....cayok2...

semoga hari mendatang menyaksikan kebahagiaan utk kita semua...InsyaAllah

Ermmm...baru kul 11, ada semangat ke nk tgk final nnt...sejak jd cikgu nih dh tak gila bola mcm dulu, hehehe kalau tak mau tdo dlm class...dulu zaman jadik auditor, blh gak aku tito kt surau klu ngantuk...ehhe...ok mari bersama2 menjaga diri kite...dan utk org di kuantan, semoga berjaya esok pagi, moga perancangan Allah adlh yang terbaik utk kamu disana...InsyaAllah Aminn..

Monday, 18 June 2012

Biar Bulan Bicara Sendiri



Nice song from him...lagu lama yg sangat aku minat dan tak pernah jemu utk aku dgr...teringat dulu, ada seseorg prnh tanya aku, cepat pilih lagu nk dedicate song nihh....laju jek aku sebut nama lagu nih, wpun nama penyanyi dia berterabur aku eja....dannn jeng3, dia pun sbnrnya mmg dh ready nk bg aku lagu tu...hahah sengall tul dulu, zaman cheq muda2 laaaa...ulpssss lagu jek sedey, bukannya aku tgh sedey pun juz lagu ni sgt meaningful dlm hidup aku jek..hehehe dengo2 kan la yek..ngeh3 

kisah hari cuti....ermm tara papa pung

Assalamualaikum..camat petang..ermm cuti tiga hariiii, tak terasa apa pun...heheh amboi3 nk cuti lagi ke cik ida....ulpsss manyak kije mau buat maaaa, cukup2 la rehat tu..still not felin well coz KL teruk dgn jerebu tiz week dan antibodi bdn aku mmg sgt2 lemah skrg dan dengan riang rianya virus dtg kenduri kendara dlm badan aku...demammm..hukhukhuk

Tiz week ke Key El dgn satu harapan...cuba pandang2 calender tu ida..alamakkkk dh nk masuk 30 Juneeee la sayangg...apa masudnya.....ermmm account client haku tak siap lagiiiii, ujung bulan nk submit LHDN...dan ada harapan la aku bersengkang mata siapkn 3 akaun ni dgn jayanya....gila duit lagi?? owhhh tidakkkk..juz setelkn account loyal customer aku jek, yg len dh pass kt member, ehhe bkn mcm dulu, client call jek say YES manjang...hehe sekarang bersyukur dgn apa yg ada jek...cukup mamam, pakai,saving dan apa yg aku aku teringin nk beli, dh syukur....

hehe...nk cite ape ek..owh ok..mood tgh swing so idea pun tak byk..juz bercerita ttg mereka disekeliling yg aku jumpe jek la tiz week....last saturday aku ke Hospital Selayang, bersama seorg teman....dia tgh tak sihat, so aku temankan la jmpe dokter...last ke sana masa aku bawak adik aku tgh bleeding dulu, dan kalau blh mmg aku tanak masuk sepital lg la...manyak cerita sedey disana...huhuhu dan bila tgh sakit ni mcm2 rupanya dlm kepala dia sampaikan dia ingt dia nk mati dh...haiyaa kawan haku nihh nape la blh ke situ pulak...mati itu pasti, cuma bila, di mana tu sja yg kita tak tau...tu jer la yg mampu aku ckp....coz aku mmg dh ngaku siap2 yg aku cuma pendengar yg baek utk setiap masalah org, tapi aku bkn penasihat yg baek...sbb aku pn kalau dtg ding dong gua nangis sekuat hati jek...hahaa

opsss melalut lak..balik pd kwn aku...dlm tgh sakit2 tu blh lak search mcm2 kt tenet tu, dh baca menda2 yg ngarut....dia rasa cam nk mati lak sbb sume yg ada dlm tenet tu sume dia sakit, kt perut la, kaki la...hehehe aku senyum jek la pastu aku cite la, cite syiok2 sket bagi dia dgr kan...berguna gak kawan ang ni kan...hehehe blh jadi pengliprlara saat kamu sakit..kuang3...tapi sori la beb, masa ang merengek nk g sepital mlm tu aku terpaksa marah..hikhikhik, bkn apa jgn manjakan diri bile tgh sakit, kalau tak lagi la sakit tu bertambah2...heheh see pagi ahad kan dh elok, kalau tak, tak pasai2 kna baring dlm wad jek kan...nyesal dpt kwn garang kan...heheh nway aku syg ang laaa....

dan utk org yg aku berjanji utk jumpe kamu, nanti laaa belum sempat ke sana...terpaksa selesaikan byk kerja ...owhh kije sampai bila2 pun takkan habis kan...its ok cuba carik ruang walaupun masa rehat amat terhad sekarang...dan untuk mereka2 yang sedang berjuang dgn kehidupan, aku selalu ada dgn kamu semua walaupun jauhh....terima kasih untuk sebuah kepercayaan dan selagi bergelar manusia kita semua tak pernah bebas dari ujianNya....mungkin aku tak mampu membantu dari sudut lain, tapi InsyaAllah aku sentiasa berada bersama kamu saat kamu ketawa mahupun saat kamu menangis...luahkan lah apa yg ada dijiwa kalian agar ia tidak terpendam dan menjadi dendam yang membuahkan kebencian sehingga ke akhir hayat kita....sama seperti kalian, aku pun marah pada manusia, aku pun sakit kerana manusia, tapi kita perlu belajar menjadi orang yang kuat untuk diri sendiri sbb org lain hanya mampu memberi nasihat tapi diri sendiri yang membuat keputusan....sampai hari ini aku masih tak mampu melihat wajah org yg membuat aku sakit, berselisih bahu pun aku taknak, lalu depan rumah dia pun aku tak sudi, berbual dgn teman2 sekerjanya juga aku pesimis dan sejujurnya aku jadi seorang faridahanim yg baru, aku tak percayakan sesiapa sekarang....hanya kerana satu peristiwa ttg kehidupan yg aku tak akan lupakan sampai2 bila2....di situ aku mengenal penipuan dunia, bagaimana kehidupan ini mampu dibeli dgn wang ringgit, dan bagaimana kuasa yg di sandang mampu menukar segalanya dlm sekelip mata....dan akhirnya aku berbalik pada takdir, mencari2 hikmah tersembunyi utk diri sendiri...apa yg mereka buat pada aku, itu urusan mereka dgn Allah..eh2, tadik cite ttg mereka, kenapa kamu cerita ttg diri sendiri nih..hahhahah..opss sowii...

Ok, utk mereka yg sangat aku sayang, yang setiap kali aku jumpe dlm keadaan tersenyum dan ketawa, bergembira...teruskan lahh begitu walaupun aku tahu dalam hati masing2 ada anai2 yg sedang bersarang....bersabarlah, selagi mampu bersabar, bertahanlah selahi mampu bertahan, jika tidak mampu begitu lagi, berdoalah agar diberi petunjuk olehNya jalan mana yang harus kalian pilih, kerana kalian sendiri lebih memahami apa yg kalian lalui.......

ok nak mandi, dh busyukkkk bangat balik dr latih budak kawad tadi dok mandi2 lagiiii.....nak makan puding comel yg baru dibuat ini.....ehhe selamat malammmmmm

Monday, 11 June 2012

Andai Kau Menjadi......


terima kasihhhhh....heheheh, very sweet terbang ke awan sebentar ek

Andai kau menjadi pelangi
Biar ku jadi awannya
Agar kita selalu bersama

Andai kau menjadi sang duyung
Biar ku jadi karangnya
Agar kita sentiasa bersua

Andai kau menjadi merpati
Biar ku menjadi sang bayu
Agar kita sering bertemu

Andai kau menjadi puisi
Biar ku jadi melodi
Bersama kita menyanyi

Andai ku menjadi rembulan
Sudikah kau menjadi kejora
Hingga pagi nanti

Andai esok aku menjadi tanah
Sudikah engkau menjadi bunga
Menghiasi dadaku

Sunday, 20 May 2012

POMPEI

Camat malam…niat dihati dari awal pagi tadi nak siapkan skema jawapan perdagangan dan prinsip akaun form 4 ngan form 5 aku. Tapi hari ni kemalasan tahap gaban melanda diri. Yang aku nak buat tengok tv, tengok tv dan tengok tv..dan kerja aku hari ni tengok “The firm” dan “Law & Order” dan layan CSI..(yg ni every week aku layan since 2005 lagi….gila CSI..ngeh3)

Baru abes melayan cite volcano dan aku belek2 file lama masa kije ngan Azuddin dulu….jumpe file related ngan volcano yang aku simpan dan tulis….erm..dulu salah satu cita2 aku nak jadik penulis, tapi kerana kemalasan dan kekurangan waktu (akibat siang malam mencatat nombor utk akaun dan audit shj) impian tu terpaksa aku lupakan..huhuhu..tapi tak pernah menyesal pun, kerana aku bahagia buat apa yg aku suka…hehehe

Okeii..lets talk about POMPEI..sebuah negara di Italy yang penuh dengan kecantikan landscape dan muka buminya…keindahan yang dicemari dengan perbuatan hina manusia ketika itu…penduduknya tak ubah seperti ummat Nabi Luth…jom go through cite dia ek…toink3

Mengikut para sejarahwan, Pompeii adalah antara bandar metropolitan yang maju daripada segi peradaban,senibina, budaya dan sosial di Itali. Akan tetapi, sangat mundur daripada segi moral dan agama.! Masyarakat Pompeii bergitu terbuka dalam mengamalkan cara hidup. Tiada penghalang bagi mereka untuk melakukan sesuatu yang mereka suka. Semuanya adalah baik bagi mereka meskipun menyalahi norma masyarakat.
Apa yang berlaku di Pompeii hingga menghilangkannya dalam peta dunia pada 79AD? Ulpsss ape plak AD tu kan? Ermmm AD ialah “Anno Domini” yg bermaksud “Tahun Tuhan Kita” kalau nk kira ermm tahun selepas kelahiran Nabi Isa..whoaaa sejarah sket ek…terror dr ckgu Tawarikh form 4..hahhah jgn marah Ajiji..hahhah

Okeysss…..Watak pentingnya ialah, Gunung Vesuvius berada hanya tidak sampai 100km daripada pusat bandar Pompeii. Masyarakat Pompeii menganggap Gunung Vesuvius sebagai pelengkap landskap hebat Pompeii. Tiada seorang pun di antara mereka curiga dengan kelibat Gunung Vesuvius yang bagaikan memerhati galagat masyarakat Pompeii dalam diam.

Pada 79AD, bagaikan melepaskan kemarahan yang telah lama dipendam, Gunung Vesuvius telah meluahkan bertan-tan debu beracun ke arah Pompeii dan bandar jirannya, Herculenium.

Peristiwa itu menyebabkan masyarakat Pompeii menjadi kelam-kabut. Hasil arkeologi pada tahun 1748 telah menemui beratus-ratus mayat yang terawet kemas di dalam timbunan debu-debu beracun daripada Gunung Vesuvius. Pelbagai reaksi akhir dipamerkan. Malah terdapat mayat yang menunjukkan reaksi begitu mengerikan termasuk satu mayat anjing yang terawet seakan-akan mengelupur kesakitan sebelum menemui ajal. Anjing itu tidak sempat dibukakan ikatan mungkin kerana tuannya terlampau tergesa-gesa untuk menyelamatkan diri.

Tiada apa yang mengejutkan melainkan penemuan banyak pasangan mayat yang terawet sedang melakukan persetubuhan. Dalam satu penemuaan lain, ahli arkeologi menemui pula posisi mayat dalam persetubuhan luar tabii. Ini membangkitkan kisah misteri di sebalik tragedi 79AD.

Masakan tidak, tragedi ini adalah mirip tragedi yang berlaku pada kaum Nabi Lut A.S di Sodom dan Gomorroh dan kaum-kaum lain yang dihapuskan Allah swt seperti yang terdapat di dalam Al-Quran.

Apa yang lebih mengejutkan adalah penemuan mayat-mayat seperti sedang menikmati juadah seakan-akan mereka tidak sedar bahawa azab seksa sedang menghambat mereka. Sangat aneh dan takjub. Itulah sahaja ungkapan yang sesuai untuk digambarkan.

Dalam firman Allah swt:
Dan amatlah banyaknya kaum-kaum kafir yang Kami telah binasakan sebelum mereka engkau tidak menyedari ataupun mendengar suara yang sayup bagi seseorangpun dari orang-orang yang telah dibinasakan itu.(Surah Maryam ayat 98)


Selain mayat-mayat yang terawet, bangunan-bangunan di Pompeii seperti dipelihara kemas. Allah swt Maha Mengetahui. Allah telah membiarkan ia terpelihara bagi merakamkan kehidupan sebenar di Pompeii pada ketika itu. Penemuan ahli arkeologi mengenai ukiran mozek berunsur erotik dan prostitusi telah membuatkan ramai cendiakiawan agama terpaku seketika. Berginilah agaknya harga sebuah kemodenan.

Bayangkan bagaimana murkanya Allah swt kepada masyarakat Pompeii. Mereka telah melampaui batas-batas norma masyarakat malah tidak teruk kalau dikatakan mereka telah melepasi tahap kejahilan masyarakat Lut. SubhanaAllah. Pompeii dikatakan musnah dalam masa hanya satu malam. Kelaziman yang berlaku sebelum satu-satu azab menimpa umat manusia, akan diutuskan oleh Allah swt untuk memberi peringatan. Dan azab yang berlaku biasanya hanya satu malam sahaja. Ini terjadi kepada peristiwa Nabi Lut as dan Kaumnya, Nabi Saleh as dan Kaumnya dan banyak lagi Rasul-rasul lain…

Orait…esok nak skul…makanya, jika tidak mahu kesiangan esok, tidurlah Faridahanim…heheh awal lagi ek…AXN tgh show “The Firm” lagi…ok nak layan jap…tetiba aku melayan cite cenggini kan..ermmm mesti ada sebab kan….yup, nk mencari keadilan dlm dunia sekarang amat lah sukar, jadi kita perlu cara utk terbaik menyelesaikannya secara bijak, tanpa menyakitkan org lain..whoaaa blh ke org lain tak sakit? Sakit aku pun belum sembuh lagi nih…dan selepas ni aku akan rajin berjalan2 di mahkamah sbb nk tengok berapa ramai lagi penipu yang akan menang disana, dan berapa ramai lagi peguam Islam yang sanggup bersekongkol dgn mereka atas nama tanggungjawab dan duit…ok selamat malam semuanya..muahhhhh